szerző:
hvg.hu

A Miniszterelnökséget vezető a Magyar Időknek adott interjúban érthetetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Soros György jól megérte magát a brüsszeli döntéshozókkal. Lázár János szerint a Fideszben is vannak olyanok, akik korrupciós ügybe keverednek és hibáznak, ugyanakkor úgy látja, hogy a 4-es metró építése az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós ügye, mert ott több százmilliárdot nyúltak le a Fidesz előtti kormányok idején.

Demokratikus gondolkodással érthetetlen, hogy egy Amerikából érkezett, nagyon gazdag embernek a szava többet ér Brüsszelben, mint egy megválasztott európai parlamenti képviselőnek. „Minden ajtó kinyílik előtte, öleléssel és brezsnyevi csókkal köszöntik Brüsszelben. Ez demokratikus keretek között felfoghatatlan, ez az új világelit vircsaftja” – fogalmazott Lázár János a Magyar Időknek adott interjúban, amely a lap szombati számában jelent meg.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter itt is újra megerősítette, hogy Magyarország tudomásul veszi az Európai Unió luxembourgi bíróságának szeptember elején hozott döntését a menekültkvóta ügyében. Mint mondta: a kormánynak nem azzal a néhány száz vagy ezer emberrel van problémája, akiket be kellene fogadni a kvótadöntés alapján, hanem a kötelező betelepítés rendszerével, legfőképpen pedig azzal a filozófiá­val, amely Európát és az európaiságot csak létszámkérdésnek tekinti. Európa nem csak „kartoték-adat” – fogalmazott.

Az interjúban arra a kérdésre, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e Soros György, a politikus azt válaszolta: vannak országok, ahol azt jelentett. Egyes környékbeli államokban a Soros-hálózat érdemben befolyásolta a politikai döntéshozatalt, a választások kimenetelét, a kormányok összetételét – állította.

Itt szerinte Soros hívei legtöbbször legális keretek között végzik a tevékenységüket. Az önmagában nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, ha van egy civil szervezet vagy oktatási intézmény, amely Soros támogatásával működik, és betartja a törvényeket. Az viszont súlyos nemzetbiztonsági kockázatnak, hogy Soros által támogatott szervezetek a magyar határra utaztatták az illegális bevándorlókat – vélte. Lázár János itt arra hivatkozott, hogy szerinte ismert tény: Szerbiá­ban eligazították őket, mobiltelefonokat, pénzt, térképeket, informá­ciót adtak nekik.

A magyarországi korrupcióval kapcsolatban Lázár János azt mondta: 2010-ben Orbán Viktor zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben, de a Fideszben is vannak, akik hibáznak, és szerinte ők sem mentesülnek a következmények alól. A miniszter az utóbbi harminc év legnagyobb korrupciós ügyének nevezte a 4-es metró építését, ahol szerinte több százmilliárd forintot loptak el a korábbi MSZP–SZDSZ-kormány idején. Úgy látja viszont, hogy az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban jobban áll Magyarország az uniós átlagnál, mert 100 euróból csak 2,5 euró esetében vetődik fel a szabálytalanság gyanúja.

Lázár azt ígérte: minden feljelentést kivizsgálnak, szerinte így tettek az izsáki polgármester vadászházának ügyében is, és ez példa arra, hogy a Fidesz politikusaival szemben sincs kegyelem.

A héten már kiderült, hogy Lázár János a hódmezővásárhelyi választókerületben indul képviselőjelöltként 2018-ban, és pártja esetleges újabb győzelmes esetén már nem szeretne kormánytag lenni. Valószínűleg Rója István volt makói gimnáziumigazgató lesz az egyik kihívója. Róla azt mondta az interjúban: számára messze esik a hétköznapok valóságától, hogy most egy olyan iskolaigazgató áll ellenem pártpolitikusnak, aki eddig másokat vádolt azzal, hogy a politikát beviszik az iskolába.

„Most azonban az MSZP színeiben készül indulni, és várja a Jobbik támogatását is. Ezzel tulajdonképpen Makóra és a térségbe hozza a budapesti konfliktusokat, pedig az országgyűlési képviselő dolga épp az ellenkezője lenne: az, hogy a helyi ügyeket vigye Budapestre, a parlamentbe és a kormány elé” – fogalmazott Rója Istvánról.

Saját magáról pedig azt mondta: úgy érzi, kormánytagként elvégezte a rá bízott feladatokat, és tiszta lelkiismerettel adhatná át a miniszteri széket az utódjának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!