szerző:
hvg.hu

Alapjaiban írnák át a választási rendszert, a Fidesz viszont apró korrekcióra sem hajlandó ennyi idővel a választások előtt.

Nyilvánosságra hozta a Közös Ország Mozgalom a nyolc ellenzéki párt által aláírt dokumentum zárónyilatkozatát. Eszerint a többi között arányos választási rendszert akarnak, megszüntetnék a túlhatalmat biztosító győzteskompenzációt, a manipulált választókerületeket és a különbségtételt a határon túli és a külföldön dolgozó magyarok között. Előbbiek ugyanis levélben is szavazhatnak, utóbbiak viszont csak személyesen a konzulátuson vagy az erre kijelölt helyen, ami több órás utazásra kényszerítheti őket.

Hogy több legyen a nő, bevezetnék a kvótát, de átírnák a korrupcióra és visszaélésre alkalmas kampányfinanszírozási szabályokat.

A törvényjavaslatot hamarosan az Országgyűlés elé terjesztik, ha a Fidesz nem hajlandó elfogadni, akkor polgári engedetlenség lesz - jelentette ki Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom életre hívója. Az aláíró pártok azt a ritmust már nem feltétlen veszik fel - derül ki videónkból. Ez az a zárónyilatkozat, amelyhez Gyurcsányék záradékot írtak.

Nagyjából borítékolható, hogy ennek polgári engedetlenség lesz a vége, a Fidesz ugyanis arra hivatkozva, hogy nagyon rövid idő van a választásokig, nem nyúl a törvényhez. Esetleg ha valaki népszavazást kezdeményez.