szerző:
hvg.hu

Konkrét ajánlattal állt elő a közös listával kapcsolatban az MSZP.

Új együttműködési ajánlatot tesz az MSZP az ellenzéki pártoknak, azt javasolják, hogy mind egy közös listán induljanak – jelentette be Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfőn.

Botka azt mondta, a DK-nak, az LMP-nek, a Momentumnak, az Együttnek, a Párbeszédnek és a Liberálisoknak is azt ajánlják, hogy alkossanak közös listát.

Elmondásuk szerint ez egy nagyvonalú ajánlat, ugyanis végignézték az elmúlt fél év közvéleménykutatásait, de ahhoz képest jobb ajánlatot tettek mindenkinek.

Az ajánlat szerint  szocialistáké lenne a listás helyek 51 százaléka, a maradék 49-en pedig a többi párt osztozna: 17 százalékot kapnak a DK, 13-at az LMP, 8-at a Momentum, 6-ot az Együtt, 3-at a Liberálisok és 2-őt a Párbeszéd.

Botka nem kommentálta azt a kérdést, hogy a Liberálisokat nem mérték-e túl a 3 százalékkal. Arról viszont, hogy Gyurcsány Ferenc szerepelhet-e a közös listán, Botka a székely nagyapját idézve azt mondta: ha megváltozik az álláspontja, majd szól, vagyis az MSZP továbbra sem szeretné Gyurcsányt a közös listán tudni.

Az egyéni választókörzeteknél az MSZP álláspontja szerint egy-egy közös jelölt kell, akinek a legalkalmasabbnak kell lennie.

Botka azt mondta, az MSZP mostani javaslata szerint ha jól szerepelnek a választáson, akkor minden ellenzéki demokratikus párt be tudna kerülni a parlamentbe, míg jelen állás szerint erre csak az MSZP-nek lenne esélye.

Az MSZP nevében Botka László, Hiller István és Molnár Gyula, a párt elnöke fog tárgyalni a többi párttal azt ajánlatról, amely mától él, és amelyre mihamarabb várják a testületi válaszokat. Hiller István azt mondta, szerinte programszinten nincs nagy különbség az ellenzéki pártok között, ezért meg lehetne egyezni.

Bár korábban az LMP esetében volt szó az úgynevezett koordinált indulásról is, vagyis a közös lista helyett az egyéni választókerületekben indulók koordinálásáról, Botka most azzal érvelt, hogy a jelenlegi választási rendszerben nem működne a koordinált indulás.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra nem válaszolt, hogy a XIII. kerületi polgármester Tóth József hogyan halad a budapesti összefogással, de úgy tudjuk, hogy a DK-nak 4, az Együttnek 2 egyéni helyet ajánlottak fel, amit azonban visszautasítottak.

Vasárnap egyébként az Együtt elnöke, Juhász Péter is bejelentette, hogy tárgyalásra hívja a szövetségesének gondolt ellenzéki pártokat, hogy azokkal alakítson ki választási szövetséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!