szerző:
hvg.hu

Magyarországról egyre többen mennek tanulni is külföldre, néhány év alatt több mint a duplájára emelkedett a számuk – írta a Portfolio az elvándorlásról szóló cikksorozatának legújabb részében.

Többszörösére emelkedett az utóbbi években a külföldön tanuló magyar diákok száma, vagyis a kivándorlás ma már nem csak a magyar munkaerőt, hanem a jövő generációját is érinti – írta a Portfolio.

A külföldön tanulókról még kevésbé vannak átfogó statisztikák, a portál mégis megpróbálta beszerezni a legrészletesebb adatokat.

Az Oktatási Hivatal (OH) szerint a 16 évnél fiatalabb tanköteles magyar diákok közül a 2016/17-es tanévben 7578-an tanultak külföldön (azaz az itthoni jogviszonyukat ennyien szüneteltetik külföldi tanulmányok miatt), ez több mint duplája a 2012/13-ban regisztrált 3350-nek.

De ez a statisztika sem teljes körű, ezért a Portfolio megkérdezte az uniós tagállamokat is a náluk tanuló magyarok számáról.

A brit oktatási hivatal nem tudott statisztikával szolgálni, a német statisztikai hivatal adataiból viszont kiderült, hogy az országban összesen több mint 14 ezer magyar diákot tartanak nyilván.

Ausztriában pedig a 2015-ös adatok szerint 6166 magyar diák tanult az alap- és középfokú oktatásban, 2500 tanulót regisztráltak a felsőoktatásban, vagyis összesen több mint 8600 magyar tanul a nyugati szomszédunknál.

Érdekes adat, hogy a külföldön megszerzett diplomások közül hányan akarnak később itthon boldogulni. A Magyarországon honosított diplomák száma az OH szerint tavaly 670 volt, szemben a 2012-es 380-nal.