szerző:
hvg.hu

Lassan alig győzik számolni, annyi párt van itthon.

Rengeteg a párt Magyarországon, és napról napra nő a számuk: az Országos Bírósági Hivatal keddi adatai szerint összesen 222 bejegyzett párt van itthon, és 177 áll bejegyzés alatt – írja a pénteki Magyar Nemzet.

Egy héttel korábban még 219 bejegyzett és 171 bejegyzésre váró pártnál tartott a számláló – teszik hozzá a cikkben.

A lap megjegyzi, hogy már a 2014-es választásnál is rengeteg új politikai formáció nevével ismerkedtek meg a választópolgárok, pedig akkor még csak 147 párt próbált volna bejutni a parlamentbe. Ráadásul az ügyészség 2015 májusában 38-at töröltetett is a hivatalos nyilvántartásból, mert már két egymást követő parlamenti választáson nem indultak.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint semmi nem változott a 2014-es választási szabályokhoz képest, nincs akadálya, hogy újra "kamupártok" induljanak. Pártlistát változatlanul azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább kilenc megyében és Budapesten minimum 27 egyéni választókerületi jelöltet állítanak. Ez mindössze 13 500 aláírást jelent.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy korábban rengeteg feljelentés született a kamupártok ügyében, és bár 187 nyomozást rendeltek el, történtek vádemelések is, de letartóztatás nem volt eddig, sőt nem is zárult le az összes ügy.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!