szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt emeltek vádat 29 személy ellen, akik elektronikai és háztartási gépek kis-, illetve nagykereskedelmével foglalkoztak – értesült a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bő két évvel ezelőtt, 2015. január végén számolt be az esetről a sajtónak, amikor két tucat magánembert vettek őrizetbe, és kétmilliárd forintos áfacsalással gyanúsították meg őket.

A Magyar Nemzet birtokába került vádiratból olyan kép rajzolódik ki, mintha a nyomozó hatóság valójában nem akarna az ügy végére járni – értékel a lap. Jogi szakértőik szerint ugyanis a vádirat aligha állja ki az igazságszolgáltatás próbáját. Igaz, a cégcsoporton már a felmentő ítélet sem segít, a hazai műszaki piacot azóta újraosztották.

A vádirat ugyanis lényegében arról szól, hogy hódmezővásárhelyi és budapesti székhelyű cégek, valamint az általuk üzemeltetett műszaki webáruházak – az Emátrix.hu, az Ármátrix.hu, az Electropark.hu és a Bemutatóterem.hu – hogyan csalták el az általános forgalmi adót egy szlovák „bukócégen” (a csalási láncolatban eleve feláldozásra létrehozott vállalkozás) keresztül.

Csakhogy egyáltalán nem vizsgálták a szlovák cég, az M-Elektro s. r. o. belföldi üzleti tevékenységét, holott a nyomozó hatóság szerint ennél a vállalatnál történt a fiktív értékesítés, amellyel lényegében az áfacsalás megvalósult.

A teljes történetet a Magyar Nemzetben olvashatják.