szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt emeltek vádat 29 személy ellen, akik elektronikai és háztartási gépek kis-, illetve nagykereskedelmével foglalkoztak – értesült a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bő két évvel ezelőtt, 2015. január végén számolt be az esetről a sajtónak, amikor két tucat magánembert vettek őrizetbe, és kétmilliárd forintos áfacsalással gyanúsították meg őket.

A Magyar Nemzet birtokába került vádiratból olyan kép rajzolódik ki, mintha a nyomozó hatóság valójában nem akarna az ügy végére járni – értékel a lap. Jogi szakértőik szerint ugyanis a vádirat aligha állja ki az igazságszolgáltatás próbáját. Igaz, a cégcsoporton már a felmentő ítélet sem segít, a hazai műszaki piacot azóta újraosztották.

A vádirat ugyanis lényegében arról szól, hogy hódmezővásárhelyi és budapesti székhelyű cégek, valamint az általuk üzemeltetett műszaki webáruházak – az Emátrix.hu, az Ármátrix.hu, az Electropark.hu és a Bemutatóterem.hu – hogyan csalták el az általános forgalmi adót egy szlovák „bukócégen” (a csalási láncolatban eleve feláldozásra létrehozott vállalkozás) keresztül.

Csakhogy egyáltalán nem vizsgálták a szlovák cég, az M-Elektro s. r. o. belföldi üzleti tevékenységét, holott a nyomozó hatóság szerint ennél a vállalatnál történt a fiktív értékesítés, amellyel lényegében az áfacsalás megvalósult.

A teljes történetet a Magyar Nemzetben olvashatják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!