Mizsur András
Mizsur András

Az orvosi kamara kimondta, hogy a Vereczkey Attila vezetett klinika honlapján szereplő interjúban olyan állítások szerepelnek, amelynek negatív színben tünteti fel versenytársait. A szülész-nőgyógyász 2003 és 2005 között összesen 88 nőt károsított meg a fővárosi Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának főorvosaként.

Figyelmeztetésben részesítette a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága Vereczkey Attila szülész-nőgyógyászt, a Versys Clinics vezetőjét – írja a 24.hu. A jogerős határozat szerint az orvos megsértette az etikai kódex egészségügyi hirdetésekre vonatkozó szabályait.

Önfényezés

A testület többek között azt az interjút kifogásolta és minősítette burkolt hidetésnek, amelyben Vereczkey többek között az ismeretlen kérdésére válaszolva arról beszél, miért jobb a Versys Clinics, mint a többi meddőséggel foglalkozó intézet.

"Miben tudnak önök többet, mint az egyéb meddőséggel foglalkozó intézetek?

Meggyőződésem, hogy a siker hátterében a Versys Clinics komplex problémakezelési szemlélete, megközelítése áll. Nálunk nemcsak nőgyógyászok kezelik a pácienseket, hanem minden, a meddőséggel kapcsolatba hozható szakterület – belgyógyászat, immunológia, endokrinológia, genetika, andrológia, pszichológia, dietetika, stb. – képviselői részt vesznek benne. A hatékonyságunk mellett, a kivizsgálások gyorsasága és pontossága is nagyon fontos szempont. Emellett természetesek a technikai fejlesztések, eszközparkunkat folyamatosan frissítjük. Az eljárások során általunk alkalmazott speciális tápoldatok, katéterek, biológiai anyagok is a legmagasabb minőséget képviselik."

A teljes (ön)interjút itt tudja elolvasni.

©

A határozat szerint a szöveg negatív színben tünteti fel a hasonló területen működő intézményeket. Ezenkívül a klinika honlapján közzétett sikertörténeteket is etikátlannak minősítette az etikai bizottság.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, tavaly decemberben a bíróság jogerősen egymillió forint pénzbírság megfizetésére ítélte Vereczkeyt , amiért 2003 és 2005 között összesen 88 nőt károsított meg a fővárosi Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának főorvosaként.

130 milliót kapott az államtól

Nem ez volt az első zűrös ügye, és nem is először állt bíróság előtt az orvos. A Pesti Központi Kerületi bíróság 2006 márciusában jogerős ítéletben mondta ki, hogy az orvos meghamisított orvosi működési bizonyítványát, majd egy közbeszerzési eljárás során a meghamisítottat nyújtotta be, ezzel a kétrendbeli magánokirat-hamisítás bűncselekményét valósította meg.

Az orvosi kamara is foglalkozott már korábban Vereczky működésével. Két alkalommal – először 2004-ben, majd 2006-ban – el is marasztalták a nőgyógyász szakorvost. Az átvert 88 nő ügyében indított etikai vizsgálat viszont egy abszurd jogi helyzet miatt eredménytelen lett.

Vereczkey legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a nevéhez köthető Humán Reprodukciós Intézet Kft. 130 millió forintot kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól "a meddőség hatékonyabb kezelését szolgáló orvos-szakmai protokoll szolgáltatásfejlesztésére”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!