szerző:
hvg.hu

A Közös Ország Mozgalom szervezésében több ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Liberálisok, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért és a civil szféra prominensei követelték volna együtt az igazságtalanságok és az ezekért felelős túlhatalom felszámolását, de menet közben több párt kihátrált a közös demonstrálásból.

A Közös Ország Mozgalom eredeti közleményében a névsorhoz az LMP nem szerepelt, részvétele egyeztetés alatt állt (mint alább láthatja, ez kútba esett próbálkozásnak bizonyult), a Jobbikról pedig tudni lehetett, hogy biztosan nem csatlakozik a tüntetőkhöz. A mozgalom október 23-án délután fél ötre a Kossuth térre hívta a választási rendszer megalkotásában részt vevő pártokat és azokat a civileket, akik eddig is az igazságtalanságok megszüntetésén munkálkodtak, hogy közösen határozzák meg azokat a követeléseket, amelyeket a magyar társadalom egy új, igazságos hatalommal szemben támaszt.

A tüntetésen beszédet mondanak az aláíró pártok és az igazságtalanságokért küzdő civil szervezetek képviselői, a vezérszónok a Közös Ország Mozgalom képviseletében Gulyás Márton.

A Momentum cikkünk megjelenése után azt írta a hvg.hu-nak, hogy jelezték a szervezőknek, csak akkor vesz részt a rendezvényen, ha minden, a választási rendszer koncepciójának kidolgozásában részt vevő párt is megjelenik. „Azért kötjük ehhez a feltételhez a részvételünket, mert számunkra ez az esemény a választási rendszer reformja melletti kiállásról szól.”

A Momentum október 23-án 18:30-tól a Szabadság téren tüntet, és megüzenik a politikai elitnek, hogy „itt az ideje a politikai generációváltásnak”. Vagyis a közös tüntetés után külön Momentum-tüntetés is lesz.

Később az LMP is jelezte, nem vesznek részt a közös tüntetésen. Ezt a párt társelnöke, Hadházy Ákos mondta az ATV Főrum című műsorában, Ebből pedig az következik, hogy a Momentum sem megy.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!