szerző:
MTI

Érdekesen gazdálkodott Álmosd pénzével a tisztségéből most már jogerősen felmentett polgármester: felvett másfél millió előleget, és azzal úgy számolt el, hogy sosem volt rendezvényekhez gyártott plakátokat és számlákat. Jutalmat is úgy adott saját magának, hogy arról nem volt képviselő-testületi határozat.

Helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és jogerősen felmentette tisztségéből Köteles Istvánt, Álmosd Fidesz–KDNP-s polgármesterét csütörtökön a Debreceni Törvényszék.

A törvényszék tanácsa megállapította, hogy az első fokon eljáró Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogosan marasztalta el a politikust előlegfelvételei, jutalma, eszközvásárlásai, valamint nyolc rendezvény költségeinek elszámolása miatt.

Álmosd képviselő-testülete 2016 májusában kérte a bíróságtól, hogy Köteles István sorozatos vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt a bíróság szüntesse meg polgármesteri tisztségét.

A bíróság 2016 júliusában felfüggesztette posztjáról a polgármestert, majd 2017 júniusában, nem jogerősen megszüntette a tisztségét.

Az ítéleti tényállás szerint Köteles István 2015 augusztusa és 2016 januárja között másfél millió forint előleget vett fel. 2016 januárjában úgy próbált elszámolni a pénzzel, hogy nyolc rendezvény megtartásáról mutatott be dokumentumokat. A megrendelők és a plakátok azonban utólag készültek el, az azokon szereplő időpontokban, helyszíneken és tartalommal Álmosdon nem voltak események. Vagyis nem rendezték meg a magyar köztársaság napját, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját, a nemzeti összetartozás napját, a független Magyarország napját vagy az aradi vértanúk emléknapját sem.

A programok a képviselők, az egyház- és intézményvezetők, továbbá a hivatali dolgozók sem tudtak.

A bíróság szerint a polgármester nem önkormányzati rendezvényeket finanszírozott az önkormányzat pénzéből. Az elszámolásokhoz csatolt számlákon a beszerzett élelmiszer mennyisége is túlzott volt, főleg úgy, hogy a résztvevők számát a polgármester 10-50 főben adta meg. Az előleg elszámolásakor az alperes egy televízióról és egy forróvíz-tárolóról szóló számlát is bemutatott, amelyekről kiderült, hogy mindkettőt otthon használja.

A bíróság másodfokon is arra jutott, hogy nem létező rendezvényekről akart elszámolni a településvezető. A programokról senki nem tudott, miközben egy 1600 fős kistelepülésen általában mindenki értesül mindenről. Törvényt sértett a polgármester akkor is, amikor 2015 decemberében képviselő-testületi határozat nélkül vett fel nettó 293 ezer forint jutalmat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!