szerző:
hvg.hu

Salil Shetty a Közép-európai Egyetemen tartott beszédet szerdán az Emberi jogok és az új hazafiasság címmel.

Az Amnesty International főtitkára szerint abban Orbán Viktornak és a magyar kormánynak teljesen igaza van, hogy Magyarországnak és minden más államnak kötelessége megvédenie a polgárait és a határait. A magyar miniszterelnök "új hazafiasságnak" nevezett doktrínája szerint ugyanakkor a biztonság alapja az etnikai homogenitás, aminek szellemében a magyar állam konténerekbe zárja a XXI. század eddigi legsúlyosabb konfliktusa elől menekülő szíriai menekülteket. Vagy pusztán politikai célokból bűnbakot kreál a szíriai származású Ahmed H.-ból, és még azelőtt terroristának kiáltja ki, hogy az első tárgyalási napot megtartották volna az ügyében.

Salil Shetty úgy látja, hogy a valódi védelem és biztonság csak az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásával képzelhető el. A nemzetbiztonság és az emberi jogok nem egymást kizáró fogalmak.

A főtitkár azt is mondta: egy biztonságos országot éppen arról lehet megismerni, hogy kellően magabiztos ahhoz, hogy elviselje a kritikus hangokat és véleményeket, hogy megvédi a szabadságjogokat, és nem folytat megbélyegző és lejárató kampányokat a civil szervezetek, köztük az Amnesty International ellen.

Shetty nemcsak nemzetbiztonsági szempontból, de az értékek szempontjából is megvizsgálta Orbán "új hazafiasságát". Szerinte az látszik, hogy míg Magyarország korábban a régió egyik vezető állama volt, ma már szinte csak negatív hírek jelennek meg róla a sajtóban, és külföldről egy egyre sötétebb helynek tűnik.

Az orbáni pesszimizmussal szemben az Amnesty főtitkára szerint az emberek alapvetően szolidárisak és jók, amit a 2015-ös menekültválság magyar önkéntesei is tökéletesen bizonyítottak. A szolidaritás erősebb a félelemnél – hangsúlyozta.

A főtitkár egyetértett azzal, hogy az Orbán Viktor által felvetett problémák egy része valós és fontos róluk beszélni. Nem helyes, hogy egy magyar dolgozó ugyanazért a munkáért kevesebbet pénzt kap, mint egy nyugat-európai, nem helyes, hogy egyes multinacionális vállalatok kizsákmányoló politikát folytatnak, vagy hogy a valódi döntések kikerültek az emberek kezéből. De ezekre a problémákra nem az a válasz, hogy szembefordítjuk egymással az embereket és másokat hibáztatunk. A kormánynak a valódi problémákkal kellene foglalkoznia, például azzal, hogy csökkentse az országban az egyenlőtlenségeket, egészségügyi ellátást és megfelelő oktatást biztosítson, vagy valóban leszámoljon a korrupcióval.

Salil Shetty szerint minden politikának az emberi méltóságot kell a középpontba helyeznie, ez pedig ugyanúgy megilleti a dolgozó magyar nőt, mint a szíriai menekültet. Egy biztos, az orbáni gyűlöletpolitikától senkinek nem lett jobb az élete, sőt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!