szerző:
hvg.hu

Salil Shetty a Közép-európai Egyetemen tartott beszédet szerdán az Emberi jogok és az új hazafiasság címmel.

Az Amnesty International főtitkára szerint abban Orbán Viktornak és a magyar kormánynak teljesen igaza van, hogy Magyarországnak és minden más államnak kötelessége megvédenie a polgárait és a határait. A magyar miniszterelnök "új hazafiasságnak" nevezett doktrínája szerint ugyanakkor a biztonság alapja az etnikai homogenitás, aminek szellemében a magyar állam konténerekbe zárja a XXI. század eddigi legsúlyosabb konfliktusa elől menekülő szíriai menekülteket. Vagy pusztán politikai célokból bűnbakot kreál a szíriai származású Ahmed H.-ból, és még azelőtt terroristának kiáltja ki, hogy az első tárgyalási napot megtartották volna az ügyében.

Salil Shetty úgy látja, hogy a valódi védelem és biztonság csak az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásával képzelhető el. A nemzetbiztonság és az emberi jogok nem egymást kizáró fogalmak.

A főtitkár azt is mondta: egy biztonságos országot éppen arról lehet megismerni, hogy kellően magabiztos ahhoz, hogy elviselje a kritikus hangokat és véleményeket, hogy megvédi a szabadságjogokat, és nem folytat megbélyegző és lejárató kampányokat a civil szervezetek, köztük az Amnesty International ellen.

Shetty nemcsak nemzetbiztonsági szempontból, de az értékek szempontjából is megvizsgálta Orbán "új hazafiasságát". Szerinte az látszik, hogy míg Magyarország korábban a régió egyik vezető állama volt, ma már szinte csak negatív hírek jelennek meg róla a sajtóban, és külföldről egy egyre sötétebb helynek tűnik.

Az orbáni pesszimizmussal szemben az Amnesty főtitkára szerint az emberek alapvetően szolidárisak és jók, amit a 2015-ös menekültválság magyar önkéntesei is tökéletesen bizonyítottak. A szolidaritás erősebb a félelemnél – hangsúlyozta.

A főtitkár egyetértett azzal, hogy az Orbán Viktor által felvetett problémák egy része valós és fontos róluk beszélni. Nem helyes, hogy egy magyar dolgozó ugyanazért a munkáért kevesebbet pénzt kap, mint egy nyugat-európai, nem helyes, hogy egyes multinacionális vállalatok kizsákmányoló politikát folytatnak, vagy hogy a valódi döntések kikerültek az emberek kezéből. De ezekre a problémákra nem az a válasz, hogy szembefordítjuk egymással az embereket és másokat hibáztatunk. A kormánynak a valódi problémákkal kellene foglalkoznia, például azzal, hogy csökkentse az országban az egyenlőtlenségeket, egészségügyi ellátást és megfelelő oktatást biztosítson, vagy valóban leszámoljon a korrupcióval.

Salil Shetty szerint minden politikának az emberi méltóságot kell a középpontba helyeznie, ez pedig ugyanúgy megilleti a dolgozó magyar nőt, mint a szíriai menekültet. Egy biztos, az orbáni gyűlöletpolitikától senkinek nem lett jobb az élete, sőt.