szerző:
hvg.hu

A Közös Ország Mozgalom még a héten, de legkésőbb hétfőn benyújtja a parlamentnek a választási tervüket. A pénteki Magyar Nemzet azt írja, az utolsó simításokat végzik a javaslaton, amivel azt akarják elérni, hogy a 2018-as választásokat már ennek a szabályai szerint rendezzék.

Gulyás korábban arról beszélt, ha ez nem sikerül, akkor erőszakmentes polgári engedetlenséggel próbálják majd kikényszeríteni az új szabályok jogerőre emelkedését, de részleteket egyelőre nem árult el az aktivista.

A választási reformjavaslat tartalmaz többek között egy ötről négyszázalékosra csökkentett bejutási küszöböt, 222 fős Országgyűlést a mostani 199 helyett, a választói akarat arányos megjelenítését és női kvótát, vagyis a pártlistákon minden három jelöltből legalább egynek nőnek kellene lennie. Megszűnne a győztes kompenzációja, és az átrajzolt választókerületeknek is véget vetnének.

Maradna a vegyes (egyéni és listás szavazat), egyfordulós rendszer, 110 helyet listán, ugyanennyit egyéniben osztanának ki, kettő hely menne a külhoni magyaroknak. Végül mindenki annyi mandátumot kapna arányában, amekkora szavazatot összegyűjtött, tehát nem fordulhatna elő az, ami 2014-ben, amikor a Fidesz a listás szavazatok 45 százaléka mellé szerzett parlamenti kétharmadot.

Gulyás kezdeményezését az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, az Együtt, a Párbeszéd, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Liberálisok is támogatták.

A mozgalom közös tüntetésre hívta a Jobbikon kívüli ellenzéket október 23-ra a Kossuth térre, de a Momentum és az LMP nem megy el, Gulyás pedig azt mondta a demonstrációról, hogy nem lesz fütty, nem lesz sípolás, ahogy azt az utóbbi időben az Együtt-től megszokhattuk.