szerző:
hvg.hu

A Közös Ország Mozgalom még a héten, de legkésőbb hétfőn benyújtja a parlamentnek a választási tervüket. A pénteki Magyar Nemzet azt írja, az utolsó simításokat végzik a javaslaton, amivel azt akarják elérni, hogy a 2018-as választásokat már ennek a szabályai szerint rendezzék.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Gulyás korábban arról beszélt, ha ez nem sikerül, akkor erőszakmentes polgári engedetlenséggel próbálják majd kikényszeríteni az új szabályok jogerőre emelkedését, de részleteket egyelőre nem árult el az aktivista.

A választási reformjavaslat tartalmaz többek között egy ötről négyszázalékosra csökkentett bejutási küszöböt, 222 fős Országgyűlést a mostani 199 helyett, a választói akarat arányos megjelenítését és női kvótát, vagyis a pártlistákon minden három jelöltből legalább egynek nőnek kellene lennie. Megszűnne a győztes kompenzációja, és az átrajzolt választókerületeknek is véget vetnének.

Maradna a vegyes (egyéni és listás szavazat), egyfordulós rendszer, 110 helyet listán, ugyanennyit egyéniben osztanának ki, kettő hely menne a külhoni magyaroknak. Végül mindenki annyi mandátumot kapna arányában, amekkora szavazatot összegyűjtött, tehát nem fordulhatna elő az, ami 2014-ben, amikor a Fidesz a listás szavazatok 45 százaléka mellé szerzett parlamenti kétharmadot.

Gulyás kezdeményezését az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, az Együtt, a Párbeszéd, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Liberálisok is támogatták.

A mozgalom közös tüntetésre hívta a Jobbikon kívüli ellenzéket október 23-ra a Kossuth térre, de a Momentum és az LMP nem megy el, Gulyás pedig azt mondta a demonstrációról, hogy nem lesz fütty, nem lesz sípolás, ahogy azt az utóbbi időben az Együtt-től megszokhattuk.