szerző:
hvg.hu

Halász Júliát májusban lecibálta egy lépcsőn, elvette a telefonját, fenyegette az újbudai önkormányzat kabinetvezető-helyettese egy nyílt fideszes rendezvényen.

Az újságíró akkor feljelentést tett. Azt mondta, éppen vágóképeket készített, amikor három férfi – akik nem árulták el a nevüket – felszólította, hogy távozzon. Azt is mondták, hogy regisztráció nélkül nem forgathat. Ezután bemutatták a szervezőnek, Szabó Lászlónak, az újbudai Fidesz tagjának, az önkormányzat kabinetvezető-helyettesének. Szabó is azt közölte vele, hogy meghallgathatja a fórumot, de nem forgathat.

Amikor Varga Mihály beszéde után az újságírónak ki kellett mennie a teremből telefonálni, bennhagyta a kameraállványát. Szabó László követte őt a folyosóra, becsukta mögötte az ajtót, és "fenyegetően" megállt mögötte.

"Amikor befejeztem a hívást, közölte, hogy nem mehetek vissza a fórumra. Elmondtam neki, hogy bent van az egyik eszközöm, de ekkor rám támadt, kicsavarta a telefont a kezemből, és agresszívan felszólított, hogy hagyjam el az épületet. Azzal gyanúsított, hogy videofelvételeket készítettem a kamerámmal, ami nem volt igaz, ezért azonnal kértem, hogy rendőrség előtt tisztázzuk a helyzetet. Miután nem adta vissza a telefonomat, és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam."

A Fidesz később vádaskodó közleményben próbálta az újságíróra kenni az egészet, de a párt állításait a 444 főszerkesztője később cáfolta. A rendőrség nyomozni kezdett, Halász azt mondta, ő mindent megtett, hogy információkkal segítse a hatóságok munkáját.

„Majdnem két hétig vizsgálták a mobilom, a szerkesztőség segítségével mi azonosítottuk be azt is, hogy egyáltalán ki az, aki rám támadt. Ezután kitartóan érdeklődtem, hogy áll a nyomozás, de mindig lepattintottak” – írta Halász a közösségi oldalán egy nyilvános posztban.

Szerdán azonban kapott egy levelet a rendőrséget, amiben közlik, megszüntetik a nyomozást, mivel „nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”. Halász állítja, a határozat hosszan mentegeti Szabót, szervező volt, csak a karját érintve kísérte az újságírót, aki önként ment vele, satöbbi.

„A megszüntető határozatot olvasva olyan érzésem volt, mintha nagyon óvatosan választották volna meg, hogy mivel foglalkoztak egyáltalán a nyomozás alatt” – írta. Bejegyzését azzal zárja, hogy:

Ha azon a délutánon hagynak forgatni, közel se tudtam volna olyan érzékletesen bemutatni ennek a rendszernek a kártékonyságát, mint azzal, amit most csinálnak velem. Ennek az első állomása ez az elmismásolt nyomozás, aminek a hiányosságairól részletesen is be fogok számolni, amint sikerül betekintenünk az iratokba.

(A kiemelt képen Szabó László.)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!