Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány meg akarja akadályozni, hogy az Európai Bíróság döntsön a Lex CEU-ról, árulta el a hvg.hu kérdésére egy kormányzati tisztségviselő a parlamentben.

Már holnap megtárgyalja és megszavazza a parlament a Lex CEU módosítását. Ahogy az atv.hu megírta, maga a kormányfő kérte ezt Kövér László házelnöktől. De miért lett ilyen fontos Orbán Viktor számára a módosítás?

A hvg.hu munkatársa hétfőn egy magasrangú kormánytisztviselőtől megtudta: ezzel igyekeznek elejét venni, hogy az Európai Bíróság előtt landoljon az ügy. A felsőoktatási törvény tavaszi módosításával kapcsolatban az Európai Bizottság indított eljárást, és azóta egy parttalan levelezés kezdődött Brüsszel és Budapest között.

A magyar kormánynak még két hete lenne, hogy levélben próbálja megnyugtatóan lezárni vitáját a bizottsággal. Ha ez nem sikerülne, akkor megnyílt volna az út a bírósági kereset előtt, amely végén luxemburgi bírák dönthetnek a törvényről. Márpedig a Velencei Bizottság korábbi állásfoglalása azt vetíti előre, hogy az európai bírák előtt nem lenne esélye a törvénynek. A garantálható vereséget előzi meg a magyar kormány azzal, hogy egy évet még ad a feltételei teljesítésére a CEU-nak. (A magyar Alkotmánybíróság közben komótosan gondolkodik.)

A Fidesz egy másik, az ügy előkészítésére rálátó tisztségviselője az indoklást azzal egészítette ki, hogy a Velencei Bizottság kritikájával is kezdeni kellett valamit, amely egyebek mellett a megállapodás megkötésére rendelkezésre álló idő rövidségét kifogásolta. A törvény egyébként a feltételként előírt megállapodásra október 31-i, az anyaországi kampusz létesítésére pedig december 31-i határidőt szabott, csakhogy a New York-Magyarország megállapodásba a kampusz meglétét is rögzítenék a felek, ami a határidő lejártáig hátralévő két hétben már nem valósulhatna meg.

Emlékezetünk azonban nem annyira lyukacsos, hogy ne tudnánk: Orbán tavasszal a nagy ellenállás miatti bosszúból rövidítette le az eredetileg kitalált határidőt. A kormányfő így már másodszor tologatja a dátumot épp aktuális vélt érdekei szerint.

Úgy tudjuk, szerdán Jean-Claude Junckerrel is találkozik Orbán a bizottság brüsszeli székhelyén.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Megállapodás nincs a CEU-ról, de a határidőket hosszabbítják

Módosítják a felsőoktatási törvényt, egy évvel meghosszabbítják azokat a határidőket, ameddig az itt működő külföldi egyetemeknek teljesíteni kell azokat a kötelezettségeket, amiket a Lex CEU-ként ismert jogszabályban írtak elő a számukra.