szerző:
hvg.hu

A teljes népességen belül és a biztos pártválasztók között is veszített támogatottságából a kormánypárt, derül ki az Iránytű Intézet felméréséből.

A kutatás szerint a pártot választani tudó biztos szavazók között jelentős a visszaesés, az augusztusi 51 százalék után ugyanis szeptemberben már 43 százalékon álltak. A második a Jobbik 22 százalékkal, harmadik az MSZP 11 százalékkal, de még Botkával, amikor a kutatás készült. Parlamentbe jutna a DK (8 százalék) és az LMP (7 százalék), a biztos választók között a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is 3 százalékon állt, az Együtt 2 százalékos bázissal bírt, a Párbeszédet mindössze 1 százalékra mérték.

A teljes népességet tekintve ugyanez a sorrend, az augusztusi 31 százalék után szeptemberre 28 százalékra gyengült ebben a szegmensben a Fidesz, a Jobbik 15, az MSZP 7 százalékon. A DK és az LMP egyaránt 5 százalékos bázissal rendelkezett a mérés idején.

Bizonytalannak 13 százaléknyian mondták magukat, 9 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni. Az Iránytű kutatása szerint féléves mélyponton a Fidesz, a biztos szavazók körében ugyanis általában 50 százalék körül mozgott február óta, szemben a most mért 43 százalékkal.

A kutatást a Jobbik-közeli Iránytű Intézet végezte, ami a Simicska-érdekeltség Magyar Nemzetben jelent meg, nem tudni, hogy hány fő megkérdezésével, az sem derül ki, hogy mikor történt az adatfelvétel, illetve a reprezentativitás sem derül ki.