szerző:
hvg.hu

Nyáry Krisztián író is csatlakozott az interneten terjedő „me too” kezdeményezéshez, vagyis felvállalta és megosztotta saját tapasztalatát a szexuális zaklatásról. Szerinte ugyanis nem kell színésznőnek, de még nőnek sem lenni ilyesmihez, mert „a visszaélés az visszaélés”.

Nyáry szerint ezért a visszaéléses történetüket a „férfiak is kitehetik”, így megosztotta Facebook-oldalán a saját sztoriját.

17 évesen nyári munkaként egy építkezésen dolgozott a Balatonnál, „a mester egy mindenki által szeretett 'aranykezű' mérnökember volt”. „Igazi deklasszált dzsentri volt, nagy műveltséggel, fejből idézett Sütő Andrást és más, általam nem is hallott erdélyi szerzőket. Nyíltan beszélt róla, hogy az apja ludovikás tiszt volt, és ő maga is horthysta, ami nekem akkor nagyon bátor dolognak tűnt” – írta zaklatójáról a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója.

Egy este azonban – amikor a másik két segéd egyetemista lelépett szórakozni – az idősebb férfi felajánlotta neki, hogy elviszi a helyi kertmoziba.

„Örültem, hogy milyen rendes az öreg, mentünk a moziba. Hozott egy plédet is, hogy ne fázzunk. Tíz perce sem ment a film, amikor a takaró alatt elkezdte markolászni a combomat. Arrébb húzódtam, úgy tűnt, hogy ért belőle. Visszafelé a ház felé már a fenekemet fogdosta meg a hajam simogatta. Hazaérve gyorsan bementem a fürdőszobába, de nem levetkőztem az alváshoz, hanem felvettem egy vastag farmert, biztos, ami biztos. Jól tettem, mert utánam jött, és arra kért, hogy vegyem le, higgyem el, jó lesz. Nem hittem, mondtam, hogy hagyjon. Egy kicsit még könyörgött, ami ahhoz képest, hogy háromszor akkora volt mint én, jobb opciónak tűnt, mintha erőből csinálta volna. Végül ennyi volt csak az egész, nem erőszakoskodott többet” – mesélte el utólag Nyáry. Még vagy 10 napig dolgozott ott, kínosan kerülve a témát, de végül „megúszta”.

„Nem lett semmilyen lelki zavarom, és szerencsére nem lettem homofób sem. De Sütő András nevének hallatán még mindig ő jut szembe, amit azért nem bocsátok meg neki” – fűzte hozzá.

A témában az összes cikkünket megtalálja itt!

Nyáry Krisztián
©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!