szerző:
hvg.hu

Hétfőn kezdődött az aláírásgyűjtés, ettől függetlenül még pénteken kiadták a környezetvédelmi engedélyt.

Bár hétfőn megkezdődött az aláírásgyűjtés a római-parti mobilgátról szóló népszavazáshoz, az Együtt és a Párbeszéd szerint pedig a szükséges 138 ezerből 10 ezer már össze is gyűlt, a Maradjanak a FÁK a Rómain Facebook-oldal zavarba ejtő fejleményt posztolt a mobilgát ügyében: eszerint az Érdi Kormányhivatal múlt pénteken megadta a környezetvédelmi engedélyt a mobilgát építésére.

Mivel kiemelt jelentőségű ügyről van szó, ezért a döntés ráadásul fellebbezéstől függetlenül végrehajtható, fellebbezni pedig amúgy is 675 ezer forint megfizetése után lehet csak 15 napon belül.

A kormányhivatal határozatában egyébként olyan mondatok szerepelnek, mint hogy

az 508 fa kivágása a levegőminőségre gyakorolt hatásán keresztül nem jár hátrányos következményekkel a fővárosra, mivel nem lehet érzékelni, kimutatni a levegőminőségre gyakorolt hatását az oxigén és a szén-dioxid részarányának megváltozása tekintetében.

Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a környezetvédelmi engedély még nem elég a mobilgát megépítéséhez, ahhoz szükség van jogerős vízjogi létesítési engedélyre is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!