szerző:
MTI / hvg.hu

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát rendkívüli ülésén.

A testület erről 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött.

A Fővárosi Közgyűlés határozatában kimondta: a védmű nyomvonalának pontos kijelöléséről később dönt, és hatályon kívül helyezi az április 5-i határozatát.

Ennek a határozatnak a visszavonása érdekében kezdeményezett az Együtt és a Párbeszéd fővárosi helyi népszavazást, ami ezzel okafogyottá vált.

Az Index beszámolója szerint az ellenzéki képviselők a lépést úgy értékelték, hogy azzal a főváros csak kicselezte a népakaratot, hogy megakadályozza a referendumot.

A vitában a III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az óbudaiak 59 százaléka a kerítések nyomvonalára kiépített védművet támogatja. Ez megvédené az árterületen élőket, és megmaradhatna a természetközeli állapot is.

A III. kerületi önkormányzat korábban jelezte, nem ad tulajdonosi hozzájárulást a mobilgáthoz, amíg nem készül tanulmányterv a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalához igazodó védműről. Akkor Tarlós István az MTI szerint érthetetlennek nevezte a lépést az InfoRádió Aréna című műsorában. Erről a változatról szólva azt mondta: sokkal drágább lenne, magántelkeken vezetne, és a tulajdonosok a kártalanítás mértékén "bármeddig elpereskedhetnek".

A jobbikos Tokody Marcell a lap szerint széttépte a határozati javaslatot: jogszabálysértőnek tartja, hogy az előterjesztést csak közvetlenül az ülés kezdete előtt osztották ki.  "A fideszes arrogancia határtalan, még mindig nem lehet tudni, hogy a főváros fura ura és bandája, tettestársai miről akarják szavaztatni a képviselőket" – mondta.

A DK-s Gy. Németh Erzsébet szerint a határozat a meghátrálásról szólt, éppen úgy, mint az olimpiai kandidáció és a boltbezárás visszavonása ügyében.

A Maradjanak a FÁK a Rómain elnevezésű Facebook-oldalon közzétették a javaslatot, amely azt nem zárja ki, hogy vizsgálják a kerítésvonali és a hullámtéri telkeken belüli nyomvonal-alternatívákat, a Nánási-Királyok úti változatot azonban igen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!