szerző:
hvg.hu

Az átengedett, majd elgáncsolt római-parti népszavazás óta hirtelen megváltozott a védmű mellett eddig kardoskodó Tarlós István véleménye.

A főpolgármester  pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, az eldurvult vita miatt áprilisig már nem érdemes foglalkozni a Római-part ügyével. Ennek indoklásául a Tarlós István egyebek mellett a hét elején megjelent cikkünket hozta fel példának, és azt mondta: "végleg rá kellett döbbennem, hogy az egész Római-part kérdéskörével jövő áprilisig nem is érdemes foglalkozni, hiszen ez mindenről fog szólni, csak az árvízvédelemről nem".

A part két végpontjánál betorkolló, árvíz esetén szintén jelentős veszélyt jelentő Aranyhegyi-árok és a Barát-patak mentén azonban elkezdik az árvízi védvonal kiépítését. A főpolgármester elmondta, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) írásbeli nyilatkozatában garantálja, hogy ha a két patak mentén a gát elkészül, a Nánási-Királyok útja nyomvonalán, a Rómaitól beljebb húzódó védmű megerősítésével az öblözet árvízvédelme egyelőre biztosítható. "Ezzel érdemben megkezdődik az árvízvédelmi fejlesztés a Csillaghegyi-öblözetben, és így nem is kell a kérdésről áprilisig tovább vitatkozni, persze aki szeretné, továbbra is megteheti, az én álláspontja nem fog változni"– tette hozzá Tarlós .

Korábban a közvetlenül a partra tervezett mobilgátról szóló döntés visszavonásáról adott be népszavazást Béres András, a Párbeszéd és Pataki Márton, az Együtt politikusa, ennek végül a Kúria helyt adott. Ha a szavazatok összegyűltek volna, a népszavazást nagyjából a választások idején kellett volna megtartani, ám a főváros ebből egy jól bevált fideszes módszerrel kitáncolt, és a szerdai közgyűlésben visszavonta a gátépítésre vonatkozó döntését, ezzel követ gördítve a népszavazás elé.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!