szerző:
hvg.hu

Évek óta hajléktalanok szállják meg a szegedi mérnöki kar épülete előtti parkot és az ott lévő padokat. Ürülékszag van, és a padokat tetűfertőzés veszélye miatt kellett fertőtleníteni, de ez csak átmenetileg jelent megoldást.

Tetűfertőzés veszélyére figyelmeztetették a szegedi mérnöki kar hallgatóit: a kari épület bejáratára tettek ki felhívást arról, hogy ne használják az ott lévő padokat, amíg nem fertőtlenítették azokat. Utóbbit a városgazdálkodás elvégezte ugyan, de ez csak ideig-óráig jelent megoldást, a hajléktalanok egyelőre maradtak a téren – írja a Délmagyarország.

Az egyetem dékáni hivatala szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bejelentése után tették ki a figyelmeztetést a mérnöki kar bejáratára. A térről gondozásba vett hajléktalanokon élősködőket találtak ugyanis, és a szeretetszolgálat kezdeményezte a padok fertőtlenítését a szegedi környezetgazdálkodás közterület-fenntartási szakembereinél.

A dékáni hivatal vezetője hozzátette: az életvitelszerűen a téren élő hajléktanok jelenléte közegészségügyi szempontból több problémát jelent, mert a biológiai szükségleteiket is a téren, illetve az épülethez tartozó parkolóban végzik. Ezt több hatóságnak is jeleztek már. A mérnöki kar ismét kéri az érintett hatóságok összefogását, hogy rendeződjön végre ez az évek óta meglévő probléma.

A cikk szerint a tér egyik felén csütörtökön is „szinte vágni lehetett az ürülékszagot”. Az egyik padon kartonpapírt, ruhákat halmoztak fel, a földön flakonok sorakoztak. A lap munkatársai találkoztak egy nővel, aki azt állította: a tér egyik bokrában él három-négy hónapja. A hajában szemmel láthatóan tetvek másztak. Egy férfi az egyik temetőtől költözött át ide.

A mérnöki kar előtti tér másik felén egy nő és három férfi él, ők azt mondták: eljárnak tisztálkodni és vécézni, illetve feltakarítanak maguk után. A többi hajléktalant a Máltai Szeretetszolgálat gondozza, és időről időre lekezelik őket élősködők ellen – tették hozzá.

Egyikük, egy 62 éves férfi arra panaszkodott: a Moszkvai körúti krízisszállóra csak novembertől mehetnek be. A nőknek még sanyarúbb a helyzetük, ők csak fizetős szállóra mehetnek – állította.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!