szerző:
hvg.hu

A szobrot 2011-ben bontatta le a pécsi önkormányzat, szerintük azóta "biztonságos helyen" tárolják azt.

A pécsi önkormányzat cégének szeméttelepén találta meg az RTL Klub híradója a Kossuth- és Munkácsy-díjas Vilt Tibor szobrász egyik alkotását.

A szeméttelepen talált szoborról Böszörményi István szobrászművész megállapította, hogy az 1983-ban elhunyt Vilt Tibor Doktor Sándort ábrázoló műve, ami korábban Pécsett volt felállítva. Böszörményi szerint kétségbeejtő és szégyen, hogy Vilt Tibor munkája a szeméttelepre került, annak ugyanis múzeumban lenne a helye.

Az egész alakos köztéri szobrot 2011-ben vitték el a helyéről, miután 2010 decemberében a kétharmados fideszes többségű pécsi közgyűlés így döntött. A szobor lebontását azzal indokolták, hogy a "szegények orvosaként" is emlegetett és a pécsi bábaképzőt alapító Doktor Sándor 1918-ban a pécsi Nemzeti Tanács elnöke volt, 1921-ben pedig közreműködött a Baranya-bajai Szerb-Magyar Köztársaság kikiáltásában is.

A pécsi önkormányzat az RTL Klub kérdéseire azt válaszolta, hogy a szobrot "biztonságos helyen" tárolják, és nincs napirenden annak újabb felállítása.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!