szerző:
hvg.hu

A vitába beszállt a Fidesz is, amely viszont Orbán Viktor beszédét reklámozta egy kicsit.

Botrányt váltott ki Szanyi Tibor MSZP-s politikus 1956-ra emlékező posztja. Szanyi a Facebook-oldalán osztott meg egy verset, amelynek az illusztrációja egy a forradalom idején a Köztársaság téren meglincselt ÁVH-s katona és a körülötte állók fotója.

A kép mellett pedig Márai Sándor 1956 karácsonyán írt költeménye olvasható, azzal a kommentárral: 'Ünnephez' közeledvén

A szombat este megosztott bejegyzést a 444.hu szúrta ki, amely cikkében feltette a kérdést: vajon kit akart megszólítani az ellenforradalmi illusztrációval a szocialista politikus.

Szanyi hasonló stílusban vágott vissza – megint csak a Facebookon –, méghozzá azzal a magyarázattal, hogy 1956 évfordulóján nem ünnepeljük a lincselőket, a gyilkosokat, a náci restaurátorokat.

Úgy tűnik azonban, hogy ezen a borús vasárnapon nem csak a 444 ügyeletese, Szily László, de a Fidesz sajtóosztálya is Szanyi Tibor Facebook-oldalát bújja. Így a kormányzó párt is közleményben reagált a posztra, és – hogy még egy szintet lépjünk – ezt már az MTI is lehozta.

A Fidesz szerint megdöbbentő és botrányos a politikus megnyilvánulása. „61 évvel a forradalom és 28 évvel a rendszerváltás után az MSZP-ben még mindig ott szunnyad a gyűlölet és a cinizmus az 56-os forradalom iránt. Az MSZP még mindig idézőjelbe teszi a nemzeti ünnepet, meggyalázva ezzel minden forradalmi hőst és hozzátartozóikat” - áll a Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató által jegyzett közleményből.

Amely azért a végén nem mulasztja el megjegyezni, hogy „aki méltón és békésen szeretne emlékezni az ott lesz hétfőn, a Terror Ház Múzeum előtt az Andrássy úton, ahol beszédet mond Magyarország miniszterelnöke”.

Szanyitól elhatárolódott saját pártja is. Molnár Gulya MSZP-elnök magánvéleménynek, nem pedig az MSZP álláspontjának tartja a posztot. „Én feladtam azt, hogy minden egyes párttagot egyenként próbáljak meg rendreutasítani, ha bármely testület kezdeményezi, én meg fogom szavazni az ezzel kapcsolatos retorziókat. Én magam ezzel nem foglalkozom, úgy az ilyen típusú magánakciókkal sem fogok a következő hónapokban foglalkozni. Van egy fontosabb célunk, ez pedig a választás” – jelentette ki a pártelnök a HírTV-nek.

Tavaly, az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján Havas Szófia okozott botrányt az orosz köztévének adott nyilatkozatával. A politikus azt mondta akkor, hogy a forradalom "horthysta provokáció" volt.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!