szerző:
Tóth Richárd

Megint ellentmondott a DK a szociknak. Még nincs megállapodás, de bármikor lehet, legalábbis az egyik fél novemberre ígéri. A szocialistáknak sürgősebb a dolog, így nem meglepő, hogy ők hangoztatják folyamatosan: megszületett az egyezség.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Leginkább az őskáosz jellemzi az MSZP és a DK közti tárgyalásokat a 2018-as választásokról, aminek a fókuszában az egyéni körzetek vannak, ugyanis a közös listáról nyilatkozataik szerint már letettek. Molnár Gyula MSZP-elnök múlt hét pénteken a Klubrádióban arról beszélt, hogy a 106 egyéni választókerületet „egy korrekt 60-40-ben” osztották fel egymás között. Akkor úgy fogalmazott, néhány vitás kérdés még van köztük, ha ezeket rendezik, akkor megkeresik a többi ellenzéki pártot, az Együtt–Párbeszéd-szövetséget és az LMP-t.

Bejelent Molnár Gyula, bejelent Kovács László

Molnár akkori szavaira Gréczy Zsolt DK-szóvivő csak annyit mondott, közel a megegyezés, de a 60-40-es felosztást nem kommentálta, azonban úgy fogalmazott, nemcsak az MSZP-vel, hanem az Együttel és a Párbeszéddel is folyamatosak az egyeztetések. Ráadásul Molnár múlt heti szavait az Együtt vezetője, Juhász Péter is cáfolta, az ATV-ben azt mondta: az MSZP-elnök nyilatkozata után felhívta a DK egyik politikusát, aki egyértelműen cáfolta, hogy megegyezés született volna, sőt, azt állította, hogy nem is találkoztak akkor a tárgyalódelegációk.

Molnár korábbi kijelentései mindkét pártban értetlenséget váltottak ki a hvg.hu információi szerint. Azonban csak néhány napnak kellett eltelnie és a korábbi pártelnök és külügyminiszter, Kovács László kedden reggel a Kossuth rádióban újra azt mondta, egyedül egyetlen párt sem tudja legyőzni a Fideszt, ezért összefogásra van szükség. Az egyéni körzetek felosztásáról elmondta: a párt először 70-30 arányban osztozkodott volna, ami az MSZP szerint jobban illeszkedik a támogatottsághoz. Erre Kovács szerint a DK 60-40-gyel állt elő, aminek értelmében 62 körzetben az MSZP, 44-ben a DK állít jelöltet, amibe a szocialista párt belement. Kovács hozzátette:

Tegnap esti tudásom szerint ez a végleges.

©

Azt azonban nem árt tudni: a volt pártelnök nem tagja a tárgyalódelegációnak vagy bármely párton belüli vezető testületnek. Kovács mégis véglegesnek gondolta a két párt közötti megállapodást. Előtte úgy fogalmazott, egy egytől tízig terjedő skálán még a saját szavazói sem a tízhez közel rakják az MSZP teljesítményét. Ezt ő meg is érti, sok a csalódás, a folyamat pedig már 2010-ben elkezdődött, hétévnyi politizálásuknak egyetlen emblematikus megszólalást sem tudta idézni. Kovács azt mondta, a mostani állapot oka az, hogy sem 2010, sem 2014 után nem ültek le, és elemezték ki a vereség okait. Ő végül négyest adott az MSZP-nek a tízes skálán.

„Nem állunk jól” – tette hozzá. Kovács László azt mondta, az MSZP listáját Molnár Gyula pártelnökként vezetheti majd, azonban úgy tudjuk, a párt még mindig nem tett le arról, hogy miniszterelnök-jelöltnek megnyerje a korábbi külügyminisztert és uniós biztost, Balázs Pétert. A szocialisták a hétvégi, zártkörű választmányi ülésükön is támogathatónak találták a CEU oktatóját, akit a pártelnök kiváló és alkalmas jelöltnek tart.

Az MSZP-n belüli kapkodás nem véletlen, ahogy az sem, hogy azt terjesztik, már megegyeztek az indulásról. A szocialisták Botka drámaira sikerült távozása óta szomjazzák, hogy bármit fel tudjanak mutatni, ami eredménynek mondható.

Cáfol Molnár Csaba

A hvg.hu megkérdezte az MSZP-s politikusok nyilatkozatairól a DK tárgyalódelegációjának vezetőjét, Molnár Csabát, aki elmondta, dacára az ellentétes hírek és nyilatkozatok sorozatának, ezidáig nem született megállapodás a demokratikus ellenzéki pártok között az egyéni választókerületi koordinált jelöltállításról, így az MSZP és a DK sem állapodott meg a körzetekről.

A DK-s delegáció vezetője szerint egy-két hét múlva lehet megegyezés, úgy számolnak, novemberben már a nyilvánosság elé állhatnak a részletekről. A politikus nem akarta kommentálni a sajtóban elhangzott 60-40-es felosztást, ugyanis azt mondta, a tárgyalások kezdetekor abban egyeztek meg a felek – az MSZP és a DK mellett az Együtt, valamint a Párbeszéd –, hogy csak a végeredményről számolnak be.

Furcsálltam mind Molnár Gyula, mind Kovács László kijelentéseit, erről nem szóltak a tárgyalások – mondta lapunknak a DK EP-képviselője.

©

Ugyanakkor azt megtudtuk, folyamatosak az egyeztetések, minden héten legalább egyszer leülnek egymással a felek, bár eddig csak kétoldalú (MSZP–DK vagy DK–Együtt–Párbeszéd-szövetség) tárgyalások voltak, a háromoldalú egyeztetések még váratnak magukra.

Minden olyan állítás, amely tényként beszél egy már megszületett rész-, vagy átfogó megállapodásról, minden alapot nélkülöz – zárta szavait Molnár Csaba.

Amíg az MSZP a DK-val egyezkedik, a szocialisták belülről bomlanak, a korábbi pártigazgató és egykori erős ember, Velez Árpád kritikus levelet írt Molnár Gyulának. Úgy fogalmazott, Molnár leépítette a pártot, és a párttagok és aktivistáik hangulata is egyre mélyebbre süllyedt. Velez bejelentette, nem indul 2018-ban, egy párttag forrásunk ehhez csak annyit tett hozzá: „lehet, hogy 2018-ban nem, de később bármikor visszatérhet, ha Molnár már nem lesz”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!