szerző:
MTI / hvg.hu

A Kúria szerint jogos védelmi helyzetről volt szó, és a kirabolt nő nem követett el bűncselekményt.

A Kúria kedden bűncselekmény hiányában felmentette azt a nőt, akit korábban azért vádoltak meg, mert autójával üldözőbe vett motoros tolvajokat Budapesten, és közülük az egyik eközben meghalt.

Az Országos Széchenyi Könyvtár akkori főigazgatója 2012. december 7-én a harmadik kerületi Kolosy térnél állt az autójával, amikor motoros tolvajok betörték a kocsi ablakát, kirántották a táskáját és elszáguldottak.

A nő autójával a tolvajok után hajtott és eközben több közlekedési szabályt megsértett: óránkénti 70-80 kilométeres sebességgel haladt, átlépte a záróvonalat és áttért az út bal oldalára, figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést. Végül fél kilométeres üldözés után fellökte a tolvajok motorját, ami miatt egyikük halálos sérüléseket szenvedett. Társa elmenekült a helyszínről. Az üldözés alatt több autó megrongálódott, többmilliós kár keletkezett, és egy vétlen ember könnyebb sérülést szenvedett.

Az életben maradt tolvajt egy másik eljárásban, korábban jogerősen 2 év 11 hónap szabadságvesztésre ítélték a motoros lopás és más, vagyon elleni cselekmények miatt, amit már letöltött.

A nő ügyében a bíróság tavaly májusban hirdette ki elsőfokú ítéletét, amelyben közúti veszélyeztetés és rongálás miatt egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte őt. Az életben maradt tolvaj az ügyben segítségnyújtás elmulasztása miatt másfél év, három évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott, ő úgy lépett meg ugyanis a helyszínről, hogy magára hagyta a társát. A Fővárosi Törvényszék pénteken idén, év elején két évre súlyosította a nő büntetését.

A Kúria viszont kedden azt mondta ki, hogy a vádlott jogos védelmi helyzetben volt, magatartása nem volt veszélyes a társadalomra, nem követett el bűncselekményt, csak alkotmányos jogával élt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI / hvg.hu Itthon

Jogerős: nem csukják le a motoros rablót halálra gázoló volt OSZK-főigazgatót

A Fővárosi Törvényszék pénteken egy évről két évre súlyosította jogerősen annak a nőnek a büntetését, aki 2012 decemberében autójával üldözőbe vette a táskáját ellopó motoros tolvajokat. Utol érte és fellökte őket, egyikük meghalt. A nő a történtek idején az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója volt. Börtönbüntetését a másodfokú bíróság is felfüggesztette próbaidőre.

hvg.hu Itthon

Bűnösnek találták a motoros rablót elgázoló nőt

A bíróság kedden közúti veszélyeztetés és rongálás vétségében első fokon bűnösnek találta azt a nőt, aki az őt meglopó motoros rablót üldözni kezdte, majd azzal ütközött úgy, hogy a motor utasa meghalt. K. Andreát azért ítélték 1 év börtönre, két év próbaidőre felfüggesztve, mivel az üldözés során ártatlan embereket sodort veszélybe, de a motoros tolvaj haláláért nem okolták.