szerző:
- esel -

Előre odavetve, preventív jelleggel mecsettilalmat bevezetni nonszensz. Mármint jogállamban. (Vélemény)

Miközben ez az ország olyan, hogy az egyik, TEK által megvizsgált nemzetbiztonsági kockázat (Jordánia tiszteletbeli konzulja) ide hívhatja a másik, TEK által megvizsgált nemzetbiztonsági kockázatot (al-Kaida finanszírozó szaúdi milliárdos, akit az FBI és az Interpol is köröz), akiért még eltartási garanciát is vállal; és miközben nyolcadik éve itten dekkol nálunk közpénzen egy volt al-Kaida-tag, akinek nem mondtunk le a társadalmi integrációjáról, addig a kormánypárt központilag akarja előírni, épülhet-e új mecset Budapesten. Ezúton is gratulálunk.

Igazolható terrorfenyegetettség, nemzetbiztonsági rizikó esetén nyilván lehet korlátozni némely alapjogot (talán még olyan sunyi eszközzel is, mint a hatósági engedély megvonása), de így előre odavetve, preventív jelleggel mecsettilalmat bevezetni nonszensz. Mármint jogállamban (tudom, ne vicceljek; akkor is). Ha mecset épülne az országban, az "biztonsági szempontból negatívumokkal járna"? Még az is lehet, hogy így van, de ezt ma nem tudhatjuk. Mecsetek már ma is vannak a fővárosban, azokkal mi a helyzet? Ha azokban uszítanának a szalafisták, az lenne a megoldás, hogy az egész boltot becsukjuk?

Teljesen más volna a helyzet, ha előre tudható vagy gyanítható volna, hogy egy adott mecset szponzorai, politikai-vallási háttérkormányai valójában a szélsőséges eszmék terjesztése céljából önzetlenek. Ez volt a helyzet még a szocialisták idején az újbudai mecsetkomplexum tervével, illetve még előtte a Bartók Béla úti imaházzal, amelyeket az al-Kaida közeli, szaúdi Al-Haramain alapítvány is támogatott, a mostani Fidesz-kormány idején pedig a Gutenberg téri muszlim kulturális központ terve (Sugar daddy: a rendőrség által korábban már vizsgált Jótékonysági Béke Alapítvány), valamint a szintén meghiúsult kőbányai gigamecset. Az is különbség persze, hogy ez utóbbiakat a kormány kifejezetten akarta.

A baráti iszlamista török állam által két éve erőltetett kőbányai projekt mellett Orbán Viktor a következő fontos érvet hozta fel: "Magyarországon sok fizetős, javarészt vallásos külföldi diák van, akik nem tudják hol gyakorolni vallásukat. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amelyet jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn." Ez még persze időszámításunk, tehát a sorosozós-migránsozós kommunikációs éra előtt volt, amit az ilyesfajta miniszterelnöki megnyilatkozások jellemeztek:

A magyarok a kulturális diverzitásban is hisznek, a kultúrák közötti különbség pedig a jóisten adománya (...) Európában sok helyen félnek az iszlámtól, és ellenségesen néznek rá, de Magyarország nem ilyen hely – mondta Orbán. Szerinte az iszlám a világ nagy lelki és szellemi alkotása, amiről csak a tisztelet hangján lehet beszélni.

Valamint:

Itt mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is, mondta Orbán. Mi egy nagy szellemi-civilizációs építménynek tekintjük az iszlámot, és nem szégyellünk tanulni sem tőlük.

Kíváncsian várjuk, mit mond majd a mecsetek aktuális helyzetéről legközelebb a miniszterelnök török, szaúdi barátainak, arab bankároknak. Most a szellemi-civilizációs építményről már nem is szólva.