szerző:
T. R.

Miközben Ahmed H. pere a Szegedi Törvényszéken, megismételt elsőfokú eljárásban jelenleg is tart, kedden a Kúrián is ülést tartottak az ügyben. Ugyanis augusztus végén Polt Péter legfőbb ügyész a Kúriához fordult, miután a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét. Az ügyészség azt szeretné elérni, a Kúria mondja ki, a másodfokú bíróságnak ítéletet kellett volna hoznia. Kimondta.

A Kúrián Ahmed H. is megjelent, de ügyvédje, Bárándy Péter azt mondta, nem fog részt venni az ülésen.

Ismert, a vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

A Szegedi Törvényszék első fokon a szír állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért őt 10 év fegyházbüntetésre ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról. A döntést a Szegedi Ítélőtábla arra hivatkozva nem bírálta felül, hogy szerinte a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, illetve a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna.

©

Polt Péter szerint a táblabíróság törvénysértő döntést hozott a szír férfi ügyében, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, mivel a végzés indokaként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban. Ezért a legfőbb ügyész azt kérte a Kúriától, hogy állapítsa meg, a táblabíróság a büntetőeljárási szabályok megsértésével helyezte hatályon kívül az ítéletet.

A Kúrián az ügyész úgy fogalmazott, az elsőfokú határozat hatályon kívül helyezésére nem lett volna szükség korábban, azt indítványozta, a Kúria állapítsa meg, törvénysértően járt el a másodfok. Bárándy Péter ügyvéd azt mondta, védence sorsa meghatározott, ugyanis jelenleg is tart Szegeden a per, azt reméli, méltányos ítélet születik majd. Szerinte helyes volt a hatályon kívül helyezés, azt kéri a Kúriától, utasítsák el Polt kérését.

A tárgyalást mindössze 35 perc után a bíró félbeszakította és 11-ig szünetet rendelt el, majd az ülés azzal folytatódott, hogy a Kúria kimondta:

a Szegedi Ítélőtábla döntése, amivel hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék ítéletét és megismételt elsőfokú eljárást rendelt el, törvénysértőnek találta.

Fellebezni a Kúria döntése ellen nem lehet. A döntés az ügy érdemét nem érinti, a már zajló megismételt eljárás folytatódik, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve. A bíróság egyetértett a jogorvoslatot kezdeményező Legfőbb Ügyészséggel abban, hogy a táblabíróság a hatályon kívül helyezés indoklásában megjelölt hiányosságokat pótolhatta volna a másodfokú eljárásban, azaz az elsőfokú ítéletet érdemben kellett volna felülbírálnia.

Ha jogi következménye nincs is a keddi döntésnek, politikai annál inkább, ugyanis ezek után a kormánypártok könnyen kampánytémává emelhetik a most elhangzottakat, kimondva, hogy a terrorizmussal vádolt Ahmed H.-t el kellett volna ítélni a másodfoknak is.

Az indoklás szerint az ítélőtábla döntési helyzetben volt, de nem döntött, ráadásul a per már le is zárulhatott volna a Kúria szerint, de a megismételt elsőfokú eljárással tovább húzódik az ügy. Azt Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője is elismerte az ülés után, hogy a Kúria mostani döntése Ahmed H. megismételt ügyét nem befolyásolja, de az ítélekzési gyakorlatnak általában része lehet a legfőbb bírói fórum iránymutatása.

Szegeden a per január 8-án tanúk és a vádlott korábbi vallomásainak ismertetésével folytatódik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!