szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A régiós összefogás és a Visegrádi Négyek elérték a videojátékokat is, kiderült, hogyan talált egymásra az Egymillión a magyar e-sportért Egyesület és a kormány. Itt egy civil szervezet, akire partnerként tekintenek.

Ahogy megírtuk korábban, kétmilliárd forinttal támogatja a kormány a magyar e-sportot, a feladat irányítója a Digitális Jólét Program, a másik oldalon pedig Magyarország legrégebbi és legnagyobb, alulról építkező e-sport-szervezete áll, egy saját ötlettel, amit – úgy néz ki – sikerre vittek.

Dénes Ferenc sportközgazdász korábbi feltevése az volt, hogy kétmilliárdos támogatás mellett célkitűzés lehet, hogy Magyarország Európa e-sport-nagyhatalma legyen. Kiderült, a szakember ráérzett. Akkori cikkünket azzal zártuk, hogy ugyan kerestük az Egymillión a magyar e-sportért Egyesületet és a Deutsch Tamás vezette Digitális Jólét Program titkárságát is, de nem kaptunk választ. Kérdéseinkre végül kedden, kis időeltéréssel válaszolt az egyesület és a Digitális Jólét Program is, több részlet is kiderült.

©

Alulról jöttek

Bíró Balázstól megtudtuk, hogy az egyesület mint „Magyarország legrégebbi és legnagyobb, alulról építkező e-sport-szervezete saját ötletével kereste meg a Digitális Jólét Program titkárságát, mint a digitális terület kormányzati felelősét. Az alapötletünk az volt, hogy a V4-es elnökség apropóján érdemes lenne egy hazai rendezésű, egy a sportok és az e-sportok szinergiáját bemutató rendezvénnyel is erősíteni a régiós összefogást, és ezáltal megszólítani a V4-ek kompetitív videojátékokra, technológia újításokra és a sportra nyitott közösségét.”

Kíváncsiak voltunk arról is, vajon mi indokolhatja állami milliárdok megjelenését az e-sportban, az egyesületi elnök erre azt mondta, a digitális világban sikeres országokban, például Dél-Koreában az e-sport már évek óta anyagi támogatásban részesül, mert „egy új, korszerű lehetőséget látnak benne, amely jelentős mértékben hozzájárulhat egy ország digitális kultúrájának fejlesztéséhez és ezáltal az ország nemzetközi versenyképességének fokozásához.” Az egyesületi elnöknek ebben igaza van, de – ahogy írtuk is korábbi cikkünkben – Nyugat-Európában és Amerikában állami támogatás nélkül működik ez a szegmens. Bíróék azonban úgy vélik, hogy „egy korszerű, nemzetközi mércével mérve is előremutató döntést hozott a kormányzat, hogy a magyarországi e-sport támogatásáról döntött.”

A DJP az állami adóforintok ilyen irányú felhasználásáról azt mondta, „a digitális technológiák az utóbbi néhány évtizedben alapjaiban átalakították a sporthoz kapcsolódó tevékenységeket, működési modelleket, tulajdonképpen a sport teljes ökoszisztémáját.” Céljuk, hogy „a magyar sport sikereire, hagyományaira, szellemi erőforrásaira, illetve az innovációs tevékenységekre építve egyrészt még szélesebb körben alkalmazzanak a magyar sportban digitális eszközöket, módszereket, technológiát, másrészt megtörténjen olyan új digitális alkalmazások, megoldások, termékek hazai kifejlesztése, amelyek globálisan is versenyképesek lehetnek.”

Megkapták

A már említett V4-es versenyről az e-sport-egyesület úgy fogalmazott, mivel ők az ötletgazdák, örülnek, hogy megkapták a lehetőséget a megvalósításra, a DJP hozzátette, ők ezt a V4 országok közötti összefogást erősítő kezdeményezésnek tartják, éppen ezért támogatják.

©

Megkérdeztük, milyen érdekek mentén köti meg a megállapodást a kormánnyal az egyesület, Bíró úgy fogalmazott, ők szigorúan szakmai szempontokra támaszkodnak, a DJP szerint a civil szervezet és a kormány együttműködése a magyarországi e-sport-tevékenységek fejlesztését, nemzetközi versenyképességének javítását, a digitális fejlesztéseket támogató hatásának erősítését és közösségépítő civil tevékenység támogatását szolgálja.

Végül pedig kíváncsiak voltunk arra, mit jelent a most kapott kétmilliárd a magyar e-sportnak. Az egyesület szerint:

Lehetőséget a felzárkózásra, Nyugat-Európához és a nemzetközi e-sport világához is.

A Deutsch-titkárság úgy fogalmazott, az egyesület:

az állami támogatással és a piaci szereplők megalapozottan remélt szponzori közreműködésével olyan kiemelt jelentőséggel bíró nemzetközi e-sport-eseményt rendezhet, ami további lendületet adhat a magyarországi e-sportnak.

A kezdőlökést mindenesetre megadták.