szerző:
T. R.

A mozgalom október 23-i tüntetését hivatalosan a rossz időjárás mosta el, de már akkor is sorra fordítottak hátat a pártok Gulyás Mártonéknak, most a szombati rendezvényükről farolt ki az LMP, pedig az esemény meghívójában résztvevőként vannak feltüntetve.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

A balul, vagyis inkább sehogy nem sikerült október 23-i tüntetés után – aminek a belengetett rossz idő mellett a résztvevők számának folyamatos csökkenése is betett –, de Gulyás Márton aktivista nem adta fel, október 24-én bejelentette, november 18-ra egy közös ellenzéki választási nagygyűlést szerveznek, amelyre hívják az ellenzéki pártokat. Gulyás akkor azt mondta, a rendszer megváltoztatásában érdekelt erőknek az a feladatuk, hogy együttműködést keressenek.

A Momentum hamar rászervezett egy saját rendezvényt, ők november 18-án a „Választást nyerni a populisták ellen: A holland modell” c. eseményükön lesznek. Ezt a Közös Ország Mozgalom is tudja, hiszen az esemény Facebook-oldalán le is írják, hogy: „a Momentum Mozgalom aznapra tervezett saját rendezvénye miatt nem vesz részt az eseményen”.

De a baloldali ellenzék többi résztvevője ott lesz, azt írják, hogy pártelnökével vesz részt a gyűlésen a Demokratikus Koalíció, az Együtt, az MSZP, a Liberálisok, a Párbeszéd és az LMP is. Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom elnöke nem tud ott lenni, de „pártja támogatásáról előzetesen biztosított bennünket”. Még a független Kész Zoltán és Mellár Tamás is ott lesznek, a rendezők szerint ők „képviselik a változást és igazságot követelő többséget”.

Meglepő volt olvasni a résztvevők sorában az LMP-t, pláne azt, hogy pártelnöki szinten lesznek ott, hiszen ők – ahogy a Momentum – már korábban deklarálták, nem fognak össze, külön indulnak, az október 23-i tüntetésnek is hátat fordítottak. Megkérdeztük Kanász-Nagy Máté LMP-szóvivőt, mennek-e. Tőle tudjuk, hogy „olyan koreográfiában, ami a korábbi, rossz emlékű összefogást idézi”, nem vesznek részt, tehát a Közös Ország Mozgalom szombati rendezvényére sem mennek el.

A lemondás indoka ezen túl az, hogy ők korábban azt javasolták, hívják meg a Jobbikot, a Momentumot és az Új Kezdetet is (ez Gémesi György pártja, akivel együttműködik az LMP), de mivel ezek a pártok nem vesznek részt, így az LMP sem. A civilekkel azonban együttműködnek, de a régi kor szereplőivel nem, ráadásul az esemény neve is megtévesztő – választási nagygyűlés – az LMP pedig a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy összefog más parlamenti párttal.

A Közös Ország Mozgalom a tüntetés és a nagygyűlés mellett ellenzéki képviselők segítségével törvényjavaslatot is benyújtott, hogyan alakítanák át a választási rendszert, de a Fidesz lesöpörte az asztalról, az igazságügyi bizottság nem foglalkozott a javaslattal.

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.