szerző:
hvg.hu

Pilisvörösvár első embere elvárja, hogy a helyi polgárok tulajdonukat ingyen adják át útépítés céljából. Az ügyvéd ilyenről még nem hallott.

Az önkormányzat gazdasági okok­ból sem mehet bele abba, hogy út céljára pénzért vegyen meg területeket. Ha ezt csak egyszer is megtenné, akkor attól kezdve mindenki csak pénzért adná le a területét a szükséges utakhoz

– mondja Gromon István, Pilisvörösvár polgármestere a Blikk cikke szerint. Történt ugyanis, hogy a település egy 500 méteres útszakaszt épített volna, de csak 385-öt sikerült megépíteni, miután a beruházástól érintett telkek tulajdonosai nem adták át ingyen az ingatlan egy részét az önkormányzatnak.

"Régebben az önkormányzat kért arra, hogy egy emésztőtartályt helyezzek el a kertben. Most arra kértek, hogy azt szedjem ki, a garázst bontsam le, így övék lehet a 16 méteres rész. Ez a telkem felét jelenti" – mondta el Fetter Márton, a pilisvörösvári Báthorfy utca lakója a Blikknek. Fizetni a helyhatóság nem akart, ingyen kérte a telekrészt. Miután az eljárás és a közterületen felépített út minősége egyaránt felháborította a helyieket, a polgármester a Facebookon fakadt ki rájuk. Szerinte a település nem várhatja ki, amíg a kisajátításra a bíróságon sor kerül.

A tulajdonosokat védő ügyvéd viszont hangsúlyozza: nem elvárható, hogy kártérítés nélkül kérjék el a telkeket. – Van még egy tulajdonos, akinél szintén megáll az út. Az ajánlat annyi volt, hogy „vigye arrébb a kerítést” saját költségén. Ez nem elvárható, nem is találkoztam még ilyen esettel: közcélra vagy önkormányzati célra vennének el ingatlant úgy, hogy nem kártalanítják a tulajdonost – fűzte hozzá dr. Jakab Sándor a Blikknek.

Az elképesztő történet itt olvasható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!