szerző:
hvg.hu

A Jobbik megváltozásáról és választási esélyeiről írt friss számában az Economist.

Vona Gábor Jobbik-elnök egykor a romabűnözés és az izraeli hódítók ellen lelkesített, ma viszont, a jövő évi parlamenti választásokra készülve már más hangot üt meg – írta a szélsőjobboldali párt és vezetőjének átalakulásáról az Economist.

A Jobbik ma már azt állítja, túl szeretne lépni a jobb és bal közötti szakadékon, és társadalmi konszenzust akar építeni. Vona Gábor szerint minden konstruktív erőnek meg szeretnék szerezni a támogatását, aki rombolás helyett építeni szeretne – idézte a lap.

Vona Gábor szerint nincs helye antiszemitizmusnak és rasszizmusnak.

Az Economistnak Boros Tamás, a Policy Solutions szakértője azt mondta, a Jobbik elnöke Marine Le Pent, a francia szélsőjobbos Nemzeti Front vezetőjét másolja a korábbi keményvonalas üzenetek fellazításában.

Bár sokan neonáci pártnak tartják a Jobbikot, a párt ideológiája mindig is közelebb állt a szélsőséges magyar nacionalizmushoz, mintsem Adolf Hitler csodálásához.

Boros Tamás szerint viszont a pártnál rájöttek, hogy a magyar társadalom általában véve nem radikális, a legtöbb magyart inkább a fizetése és a gazdaság helyzete érdekli.

De a Jobbikon belül néhány képviselőnek nem sikerül az új szerepben maradni.

Dúró Dóra képviselő szerint például a párt szívesen venné a homoszexuálisok szavazatait is, ha úgy érzik, a Jobbik az ő érdekeiket is képviseli. Mégis később a budapesti Gay Pride és a meleg és leszbikus elismert kapcsolat eltörléséről beszélt.

Toroczkai László, a muszlim viseletet betiltó polgármester, pedig a mai napig a Jobbik alelnöke maradt.

A Fidesz vezetői szerint az új vonal a Jobbik részéről csak pózolás. Egyikük az Economist szerint a konkrét szakmai javaslatok, stratégiák hiányára utalva azt mondta, hogy a Jobbik kétségbe van esve, "mert mindent kiárusítottak, és most üres a ház".

De mégis létezik egy piaci lyuk, Magyarországon ugyanis nincs egy kis államot támogató konzervatív párt – tette hozzá a beszámoló.

Sok szavazó szerint Orbán Viktor szakadatlan Soros-ellenes kampánya egyszerűen bolondság.

Mégis, a Jobbik térnyerése ellenére, Orbánnak állhat a zászló, mert az ellenzék szétszabdalt és demoralizált, a gazdaság jó állapotban van, a külső ellenségek jelentette veszély sulykolása pedig összeránotta a Fidesz táborát – tették hozzá.

Csak az a kérdés, a jövő évi választáson ki lesz Orbán Viktor mögött a második befutó – Boros Tamás szerint könnyen lehet, hogy a megújult Jobbik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!