szerző:
hvg.hu

Pintér Sándor szerint eddig senki sem kezdeményezte Tiborcz István nemzetbiztonsági ellenőrzését, de ha fogják, a törvényes határidőn belül elvégzik azt.

Szabó Szabolcs független képviselő kérdezte meg írásban a belügyminisztertől, hogy volt-e már nemzetbiztonsági átvilágítása a miniszterelnök vejének, illetve nem látja-e nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak, hogy „Orbán Viktor rokonaként nemzetközi körözés alatt lévő bűnözőkkel üzletel Tiborcz István”.

Az ellenzéki képviselő Tiborcz október végi Origo-interjújára és sajtóinformációkra alapozta az állításait. A miniszterelnök veje a kormányközeli hírportálnak elismerte, hogy tulajdonos a BDPST Zrt.-ben, megmutatta a cég részvénykönyvét is, és állította: eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, kik a valódi tulajdonosok a BDPST-ben, pedig szerinte bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe.

Az Index egyébként kikérte a részvénykönyvet, és azt meg is mutatták nekik, egyetlen kikötéssel: nem írhatják le, kik a tulajdonosok Tiborczon kívül – derült ki később.

Szabó Szabolcs szerint korábbi sajtóinformációkból kiderült már, hogy a BDPST Zrt. nem akármilyen partnerekkel üzletelt: többek között az Orbán Viktort barátjának nevező török oligarchával, Adnan Polattal, illetve az FBI által körözött, azóta elhunyt Ghaith Pharaonnal.  „Ha figyelembe vesszük, hogy Tiborcz István szoros kapcsolatban áll Magyarország miniszterelnökével, eközben pedig nemzetközi körözés alatt lévő bűnözőkkel üzletel a cége, akkor a nemzetbiztonságot különösen súlyosan veszélyeztető esettel állunk szemben” – fogalmazott. 

Pintér: Ilyen megkeresés nem érkezett

A belügyminiszter válaszában a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényre hivatkozik, amely rendelkezik a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályairól, és meghatározza, mely pozíciók betöltése esetén és ki jogosult kezdeményezni a nemzetbiztonsági ellenőrzés lefolytatását.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenységét a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szabályozza, és a biztonsági ellenőrzéseket kizárólag a jogszabály által meghatározott esetekben, az arra jogosult kezdeményezése alapján folytathatja le.

A hivatalhoz eddig nem érkezett olyan megkeresés, amely „az érintett” nemzetbiztonsági ellenőrzését kezdeményezi. Ha érkezik ilyen, „az ellenőrzés a törvényes határidőn belül elrendelésre kerül” – ígérte válaszában Pintér Sándor.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!