szerző:
hvg.hu

Habony Árpádot méltatlanul alul értékelik.

A sajtó helyzetéről és a sajtószabadságról készített közvélemény-kutatás szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek van a harmadik legerősebb befolyása arra, mi jelenjen meg a sajtóban és a hírek hogyan jussanak el az emberekhez. Ezzel a miniszterelnök megelőz valódi, tényleges médiatulajdonosokat is. A Závecz Research a Hír TV Elmúlt8év című műsora számára készített felmérése szerint ebből a szempontból a legbefolyásosabb Andy Vajna - akinek a kezében bulvárlap és a TV2 is ott van - a maga 20 százalékával, őt követi Mészáros Lőrinc - a Mediaworks és egyebek "ura" - 13 százalékkal, majd a lista harmadik helyén következik Orbán Viktor miniszterelnök, 10 százalékkal.

Bár Habony Árpádnak is van sajtója, őt csak a negyedik legbefolyásosabbnak tartják, utána jön Simicska Lajos és Rogán Antal.

Az emberek 75 százaléka úgy ítéli meg, a Fidesznek van nagyobb befolyása a médiára - 75 százalék látja így -, 16 százalék kiegyensúlyozottnak látja a sajtót, 3 százalék pedig úgy véli, baloldali médiatúlsúly van. Ez a Fidesz régi vesszőparipája, a számok azonban már jócskán nem ezt igazolják.

A sajtót mindössze az emberek 13 százaléka értékeli teljesen szabadnak, 27 százalék szerint egyáltalán nem az. Arányaiban a legtöbben - 31 százalék - azok vannak, aki közepesnek látják a helyzetet.

Minden második ember szerint romlott a sajtószabadság, 28 százalék szerint nem változott, 12 százalék úgy ítéli meg, javult. Az emberek 65 százaléka úgy látja, a sajtószabadság mértéke attól függ, milyen helyzetet hoznak létre a hatalmon lévők, ellehetetlenítik-e gazdaságilag az ellenzéki sajtót. Az emberek csaknem nagyjából negyede szerint az is elég, ha megjelennek az ellenzéki vélemények is.

Dercsényi Dávid Itthon

"Nyomásgyakorlás, megfélemlítés" – Amerika aggódik a magyar sajtószabadságért

Kristálytiszta az USA számára, mi folyik a magyar médiapiacon, és a kormányzati nyomulás egyáltalán nem teszi boldoggá a világ szuperhatalmát. De megkapta a magáét a monopóliumok kialakulásának megakadályozására létrehozott médiahatóság is. Az után, amit David Kostelancik amerikai ügyvivő a MÚOSZ által szervezett programon elmondott, Washington is könnyen megkaphatja a magyar kormánytól, hogy a Soros-terven dolgozik.