szerző:
hvg.hu

Először Lázár János ment neki Baka Andrásnak, most pedig Budai Gyula sértegette a bírókat, ezt nem hagyta szó nélkül a Magyar Bírói Egyesület.

Sajnálattal tapasztalja a Magyar Bírói Egyesület, hogy

"az elmúlt napokban a jogállamiság kereteit feszegető, a bírói függetlenséget megkérdőjelező, a bírákat, a bírói kart indokolatlanul sértő kijelentések és vélemények láttak napvilágot mértékadó politikusok nyilatkozataiban."

A szervezet azután adott ki közleményt, hogy Lázár János miniszter személyes bosszúállással vádolta Baka Andrást a TAO-ügyekben hozott döntései után, Budai Gyula fideszes politikus pedig egy bizottsági ülésen komcsizta le a bírókat.

Az egyesület szerint ezek a gyakran megalázó, kirekesztő és elfogult kijelentések alkalmasak az igazságszolgáltatás pártatlanságának és függetlenségének csorbítására, a bíró karban félelem keltésére és sérti a bírák függetlenségéről szóló alaptörvényi cikkelyt is.

Azt kérték a parlament és a kormány tagjaitól, hogy határolódjanak el az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő kijelentésektől. Kövér László házelnöknek is volt egy érdekes megjegyzése: Ahmed H. perével kapcsolatban azt emlegette, Soros emberei ott vannak a bírói karban is.