szerző:
MTI / hvg.hu

A Groupama Arénában történt súlyos balhéért súlyos mulasztás terheli az FTC-t a labdarúgó szövetség szerint.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fellebbviteli bizottsága csütörtökön a korábbi 3 millió forintról 10 millió forintra súlyosbította a Ferencváros pénzbüntetését a Debreceni VSC elleni, november 4-i bajnoki találkozón történt tömegverekedés miatt. Azt a korábbi, első fokú döntést pedig helyben hagyták, hogy a következő három bajnoki mérkőzésen a B1, a B2, a B3 és a C1 szektort zárva kell tartani a Groupama Arénában.

A DVSC elleni bajnokin a Fradi-szurkolók egy társukat verték meg brutálisan. A megvert férfi korábban annak ellenére részt vett vezérszurkolóként a mecccseken, hogy a szurkolói kemény mag a klubvezetés által bevezetett szigorúbb beléptetési rendszert elutasította, és évekig távol maradtak a meccsektől. November 4. előtt azonban az FTC vezetésével békés visszatérésről állapodtak meg, ennek ellenére a meccs szünetében rátámadtak a korábbi vezérszurkolóra, aki eközben késével sebesítette meg a támadókat.

Az MLSZ fellebbviteli bizottsága indoklásában megállapította, hogy "a rendező egyesület által alkalmazott beengedéssel kapcsolatos biztonsági könnyítések és különösen a biztonsági szolgálat visszavonása a sportszervezet részéről különösen súlyos mulasztás volt". Az MLSZ honlapján olvasható beszámoló szerint ez a mulasztása és az elkövetők magatartása együttesen vezettek oda, hogy a rendbontás megtörténhetett.

"Több ember élete, testi épsége, egészsége forgott veszélyben a sportrendezvényen"

- állapította meg a testület, amely a döntéshozatala során enyhítő körülményként figyelembe vette és elismerte a Ferencváros erőfeszítéseit és együttműködő magatartását az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében. Erre is tekintettel nem tartotta indokoltnak az egész stadion egy vagy több mérkőzésre történő bezárását, azaz elégnek találta az elsőfokú határozatban megjelölt szektorok bezárását.

Mindez azt jelenti, hogy a lelátóra három és fél év után visszatért drukkerek újra a stadionon kívül szurkolhatnak, ugyanis a klubbal kötött megállapodás értelmében a számukra létrehozott - a vénaszkennert elhagyó - B típusú kártyával kizárólag ezekbe a szektorokba tudnak jegyet vásárolni.

A Debrecen elleni meccs szünetében kitört verekedésben egy ember könnyebben, kettő pedig súlyosan megsérült.