szerző:
hvg.hu

Feledy Péter szerint „nagy fájdalom, hogy hiányzik egy igazi közszolgálati televízió”.

„A politikával kapcsolatos hírszolgáltatásnak két alapvető típusa van: az informatív és az agitatív. Ma az utóbbi a meghatározó közmédiában” – mondta Feledy Péter a Heti Válasznak adott interjújában, amely a lap e heti számában jelent meg.

Feledy Péter szerkesztőként, műsorvezetőként, hírigazgatóként, főmunkatársként dolgozott a köztévében, de 1998 és 1999 között, az első Fidesz-kormány idején az MTV alelnöke is volt. Állítása szerint az aktuális kormány színétől függetlenül mindig is azt mondta, hogy hiányzik itthon egy igazi közszolgálati televízió.

Úgy véli, hogy a régi idők híradói informatívabbak voltak, „nem ment ez a primitív sulykolás, amit másnap meghallgathatunk a Kossuth Rádióban is”.

Az interjúban felvetették, hogy a bírálatok szerint túl lojális volt, amikor Antall József akkori miniszterelnökkel készítette a sokat emlegetett „pizsamás interjút”. Szerinte nem lojalitásról van szó, hanem arról, hogy a közszolgálati tévének kötelessége bemutatni, mit akar a törvényesen megválasztott kormány és annak vezetője. Ez azonban nem egyenlő az agitációval – magyarázta.

Feledy Péter megjegyezte azt is: azt sem csípte, amit az egykori Egyenlegben csináltak. Szerinte az egy „híradónak álcázott műsor volt”, amiben gyakran három ellenzéki ekézte a kormány álláspontját.

Az egykori tévés beszélt arról is, hogy kirúgások, megaláztatások, méltatlanságok sora kísérte a médiában az elmúlt három évtizedet, és látott belehalni embereket a médiaháborúba. „Biztos vagyok benne, hogy ennyit nem ér az egész” – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!