szerző:
hvg.hu

Brüsszel megint megszólalt, Jean-Claude Juncker tüntetőleg Navracsics Tiborral együtt írt levelet olyan dolgokról, mint oktatás, kultúra, szabad sajtó, populizmus.

"Hogyan állhatunk ki a populizmussal és az idegengyűlölettel szembesülve az értékeinkért: a szabadságért és a demokráciáért? Hogyan tarthatjuk fenn a sajtószabadságot, a média pluralitását és a minőségi újságírást?" Ilyen mondatok olvashatóak a Fidesz és médiája által leginkább kritizált brüsszeli politikus, Jean-Claude Juncker EB-elnök és Navracsics Tibor ifjúsági és oktatási biztos közös leveléből, amely a Tagesspiegelben (amit az Index szemlézett) és korábban a Magyar Nemzetben jelent meg.

A két szerző az oktatás jelentőségét emeli ki, arról beszél, hogy meg kell duplázni az Erasmus+ programban részt vevő fiatalok számát azért, hogy felfedezzék, a többi európai hogyan él. Az Eu-ban a polgárok még mindig 44 százaléka digitális analfabéta, ezért is fontos az oktatás és a kultúra. 2019-ben bevezetik a digitális európai diákigazolványt, amellyel egész Európában hozzáférhetőek lesznek bizonyos képzések például természettudományos, technikai, robotikai vagy építőmérnöki területen. És lesznek valódi európai egyetemek, és az egyetemek hálózata is megalakul.

"Amikor Európa jövőjét építjük, az oktatásra és a kultúrára kell alapoznunk. Az oktatás és a kultúra a munkahelyteremtés és a növekedés motorja, a társadalmi igazságosság előmozdítója, az európaiak egységének legjobb kovácsa" zárul a levél.

Navracsicsnak nem ez az első megnyilvánulása, amely kifejezetten szembemegy a kormány EU-kritikus hangvételével. Beszélt arról, hogy a nemzeti és európai identitások nem egymást kizáróak, és Navracsics azt is elismerte, az EU ügyében vitája van a Fidesszel. Kritizálta a Soros-kampányt is, ami miatt Semjén Zsolt kijelentette, hogy Navracsics a kormány hátába döfött kés.