szerző:
hvg.hu

Az Együtt, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció már közösen ülne le tárgyalni a szocialistákkal. Egymással mindenki tárgyalt már, de nagy kör még nem volt.

1,5 hónapja volt a legutolsó találkozó az MSZP-vel, egyéni választókerületek vagy nevek még szóba sem kerültek – mondta Juhász Péter, az Együtt elnöke, aki a Párbeszéddel és a Demokratikus Koalícióval együtt tárgyalóasztalhoz hívta az MSZP-t.

A szocialisták a Demokratikus Koalícióval tárgyalnak intenzíven, de arról, hogy hogy állnak, ellentmondásos nyilatkozatok vannak. A sajtóban megjelent listára Molnár Gyula MSZP-elnök azt mondta, nem valós, Gyurcsány Ferenc DK-elnök viszont azt, hogy lényegét tekintve igaz. Pár körzetben még a két párt között is vita van, illetve kérdés, hol akarják Karácsony Gergely Párbeszéd társelnököt, zuglói polgármestert indítani, ha a szocialisták magukénak akarják Zuglót, ahová az atv.hu-n megjelent lista szerint Tóth Csaba van beírva.

Juhász Péter azt mondta, az MSZP csak üzenget, hogy meg akar állapodni, de befelé nincs semmilyen kommunikáció. Szerinte húzzák az időt. Megerősítette, csak az egyéni választókerületekről akarnak tárgyalni, közös listába nem mennek bele. Abban viszont bíznak, hogy az egyéni választókerületi megállapodáshoz később az LMP és a Momentum is csatlakozik, akik viszont korábban erre is nemet mondtak.

Közben az MSZP-nél még nem dőlt el, lesz-e kongresszus jövő szombaton vagy sem. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke a hvg.hu-nak azt mondta, reményeik szerint a december 9-ére tervezett kongresszus előtt meglesz a megállapodás a pártok között. Megismételte: szerintük eleve háromoldalú megállapodást kellene kötni, míg az MSZP először inkább velük állapodna meg, és utána vonná be a többi pártot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Az MSZP és a DK tárgyalóit az alkalmatlanság vezeti vagy a Fidesz?

Ha 106 koordinált jelölttel indulnak, magukat fosztják meg az esélyektől – ezt állítja az MSZP és a DK alakuló megállapodásáról az elektor.hu, a Bánovics Attila által vezetett oldal szerint a Fidesz kétharmadát segíti elő a nyerhetetlen körzetekben való megállapodás.