szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bemutatták a Jobbik pártelnökéről írt könyvet, de a szerző nélkül. Havas Henrik ugyanis nem jött el. Néhány hónappal a választások előtt egy ilyen könyv nem sokkal több, mint a kampány része, de ha Vona helyett Szél Bernadettről írtak volna könyvet, az is az lett volna.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Két hajléktalan üvöltözik egymással a Batthyány téren szerda reggel, közteresek próbálják szétválasztani őket, a háttérben a Parlament. A törvényhozás palotája van Vona Gábor könyvének borítóján is, csak az előterében nem hajléktalanok látszanak, hanem a Jobbik elnöke, ahogy egy narancsot hámoz éppen. Ha néhány évvel ezelőtt bárki azzal állt volna elő, hogy 2017 végén Havas Henrik könyvet ír Vona Gáborról, a politikai sci-fin túli világra száműzték volna, aztán mégis ez történt, a könyvet az Erzsébet téri Kempinski Hotelben mutatták be.

©

A Jobbik elnöke is csodálkozik talán, hol találta magát. A könyvben igyekszik elmagyarázni hova jutott:

a fiam nehezen szokja ezt a helyzetet. Egyszer kijelentette, hogy nem szeretné, ha miniszterelnök lennék, mert akkor nagyon sokan fognak utálni. Erre az volt a válaszom, hogy ez most is így van, most is nagyon sokan utálnak, de ha miniszterelnök leszek, talán tudok tenni azért, hogy csökkenjen a számuk. Miközben a baloldali pártok náciztak, a jobboldaliak árulóztak, elkezdtem beszélni a hídépítés fontosságáról. Miközben vitára hívtam többször a miniszterelnököt, ő lebuzizott.

Ez a könyv tehát Vona politikai ambíciójának a része. A kötet a politikai bulvár és a néppártosodásról szóló kiálltvány szerelemgyereke, ugyanis egyszerre van szó benne Vona gyerekkoráról, arról, hogy a családban ő volt az első, aki egyetemet végzett, valamint a bérunióról és G-napról és arról, hogy mit akar elérni Vona Magyarországon, Magyarországgal.

©

A HírTV műsorvezetője, Farkas Krisztina azzal kezdte a beszélgetést, hogy Havas azért nem jött el, mert “a kormánypárti média politikai eseményt csinált az egészből”, anélkül, hogy elolvasták volna a könyvet. Vona egyszerre volt szomorú és csalódott emiatt, beszélt is Havassal a bemutató előtt, abban egyeztek meg, hogy ez nem a szerzőről, hanem a könyv alanyáról szól.

“Ami itt történik, az politikai terrorizmus” – mondta Vona, ugyanis a terroristáknak is a megfélemlítés a célja. “Vona Gáborról írsz könyvet? Lehetsz Havas Henrik is, kicsinálunk.” A Jobbik pártelnöke szerint erről szól a mai közélet.

Havas Henrik korábban egy interjúban a könyvről azt mondta, nem tudta megfejteni Vonát, a pártelnök most bevallotta, örül ennek, szerinte kevesen ismerik igazán, de talán ez a könyv majd segít. Rangos Katalin, amikor a Spinoza Házban beszélgetett vele, szóba hozta, hogy az ifjú Vona legyek szárnyát tépkedte le, majd azt hangyáknak adta, és tanulmányozta az állatok viselkedését. A könyvbemutatón azt mondta, ma már nem csinál ilyeneket, a páviánok sokkal jobban érdeklik, mostanában ezt a társadalmat tanulmányozza.

“Havas Henrik nem lett jobbikos, Vona Gábor nem lett Havas Henrik-es”

– összegezte az előző néhány hónapos munkát Vona, majd elmondta azt is, hogy nem elégedett a könyvvel, mert nem sikerült megmutatni, milyen ő valójában, az egész csak Havas szemüvegén keresztül értelmezhető. Volt olyan rész, amit kihúzatott volna, de végül a szerző benne hagyta, ez pedig az LMP-vel és a Momentummal történő esetleg koalíciókötés, amin azóta pörög a sajtó – Vona ezt nem szerette volna nyomtatásban látni. Talán azért sem, mert most azt mondta, a 2018-as választás a Fidesz és a Jobbik között dől el, a célja az, hogy a baloldali szavazók is elhiggyék, csak Vona tudja leváltani Orbánt.

©

A címről – Újratervezés – azt mondta, Havas ötlete volt, ahogy a borító is. Az újratervezés ezek szerint a pártelnök paranormális képességére utal. “Az autóban jobb vagyok, mint a GPS” – mondta. Lehet, hogy lesznek még benne újratervezések politikai értelemben, de a néppártosodás lezárult – jelentette ki. Saját bevallása szerint a könyv az ő lelkét boncolgatja, de szerinte arra is lenne igény, hogy Orbán Viktor is így tegyen, úgy gondolja, megoldatlan lelki vívódás van Orbánban, amit rávetít az egész társadalomra.

Segítsünk szegény Viktoron valahogy, hiszen egy országot vezet.

Úgy véli, Orbánnak is szüksége lenne egy újratervezésre.

Könyvét a Fidesz szavazóinak nem nagyon ajánlja, “náluk le van húzva a redőny”, de a Jobbik-szavazók sok mindent megtudhatnak róla. “De ajánlom a bizonytalanoknak és a baloldaliaknak is, hiszen Havas Henrik írta.” A bemutató végén Vona elgondolkodott azon, hogy karácsonyi ajándékként küld egy példányt minden frakcióvezetőnek.

Arra, hogy Kovács Béla ellen vádat emeltek, azt mondta, várták már, nem érte váratlanul őket a döntés, de azt gondolta, húzzák még egy kicsit a választásokig. Azonban ha Kovács bármi törvénytelent tett, felelnie kell.