szerző:
hvg.hu

Az állami pénzekkel rendre kitömött Lakiteleki Főiskola páros lábbal ugrál 1989 emlékén – a legproblémásabb országok diplomatái értékelik majd tudományosan a magyar rendszerváltást.

A lehető legjobb partnereket választott a rendszerváltó MDF egykori elnöke, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője, Lezsák Sándor, hogy tudományosan megvizsgálják a rendszerváltást. "A rendszerváltás tudományos feldolgozása" című konferenciáján ugyanis többek közt azeri, kazah, orosz és belarusz diplomaták tartanak előadást.

Lezsák a Facebookon is megosztotta a konferencia szórólapját:

Ők csak tudják, mi fán terem a joguralmat, népfelség elvét, piacgazdaságot, hatalmi ágak szétválasztását megteremtő-visszaállító történelmi esemény: Azerbajdzsánban elnyomják a kritikus sajtót, letartóztatják az újságírókat, civil jogvédőket, törvényekkel nyomják el a független csoportokat a Human Rights Watch összegzése szerint. Virágzik a pénzmosás és a korrupció. Belaruszban továbbra is leválthatatlan Lukasenka elnök, az országban érvényben van a halálbüntetés. Nagy a nyomás a civil társadalmon és kritikus médián. Kazahsztánban sérül a vallás- és szólásszabdság, továbbra is probléma a kínzás, az ellenzék vezetőjét, Vlagyimir Kozlovot börtönben tartják. Oroszországban látszatdemokrácia van, a független civilek külföldi ügynököknek minősülnek, egyre nő az elnyomás.

Csupa olyan ország, amelyek most ott tartanak, ami ellen a rendszerváltás szólt.

A regnáló hatalmat képviselő diplomatáik biztos nagyon autentikusan fogják vizsgálni 1989-et.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!