szerző:
hvg.hu

Nyáron találtak a III. kerületben egy szörnyű állapotban lévő macskát, elsőre úgy tűnt, valaki brutálisan megkínozta az állatot. Később kiderült, egy kocsi okozhatta az állat sérüléseit, a jutalom fejében vallomást tévő ember pedig feltehetően nem mondott igazat.

Hamis vád gyanúja miatt indított nyomozást az ügyészség az óbudai macskanyúzás ügyével összefüggésben – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség. Egy nyomravezetői díjra jelentkező bejelentő vallomása alapján a rendőrök állatkínzás bűntette miatt gyanúsítottként hallgattak ki két férfit, a későbbi nyomozás adatai és bizonyítékai azonban nem támasztották alá a bejelentő vallomását.

2017. augusztus 1-jén Budapesten a III. kerület, Szomolnok utcában egy parkoló gépkocsi alatt egy nyúzott, még élő, de rémisztő állapotban lévő macskát találtak. Az állat később elpusztult, és kezdetben sokan úgy vélték, emberek kínozták meg az állatot, ezért a rendőrség nyomozást rendelt el. Civil szervezetek 100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval rendelkezik az elkövetőről.

Erre a felhívásra jelentkezett egy férfi az alapítványi bejelentőszámon, és közölte, tudja, ki az elkövető, majd a nyomravezetői díjról érdeklődött. A tanúkihallgatáson részletes vallomást tett arról, hogy az általa ismert és megnevezett két férfi hogyan bántalmazta az állatot. A vallomás alapján a rendőrség a két férfit gyanúsítottként kihallgatta, akik tagadták a bűncselekmény elkövetését.

A bejelentő vallomása kezdetektől ellentmondásos volt, állításait pedig a későbbi bizonyítékok nem támasztották alá. Az igazságügyi orvosszakértő például azt állapította meg, hogy az állat sérüléseit nagy valószínűséggel egy kocsi ékszíja, vagy motortérben lévő forgó alkatrésze okozta, és kizárt, hogy ember nyúzta volna meg az állatot. A rendőrség megszüntette a nyomozást a két korábbi gyanúsított ellen, viszont az elkövetők konkrét személyére vonatkozó bejelentés miatt felmerült a hamis vád gyanúja, ezért a Budapesti Nyomozó Ügyészség ennek vizsgálatára nyomozást rendelt el.

(képünk illusztráció)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!