szerző:
hvg.hu

Török Gábor politikai elemző azt mondja, most nagyobb az átszavazási hajlandóság az ellenzéki táboron belül. Mráz Ágoston Sámuel pedig nem tartja kizártnak, hogy az MSZP sírkövére 2018 lesz ráírva.

Török Gábor politikai elemző a Heti Válasznak adott interjúban arról beszélt, ha a "solymári modell" – ahol a baloldali pártok egy független jelöltet támogatnak, a jobbikos pedig visszalépett – több választókerületben megvalósul, az komolyabb fejtörést jelenthet a Fidesznek. Solymáron most időközi választást tartanak, ahol eddig nem tapasztalt egység mutatkozik az ellenzéki pártoknál.

"A kormányzópárt most úgy érezheti magát, mint az ellenség nélküli hadúr. Bent van a jól erődített várában, teljes fegyverarzenállal várja a támadást, de a nagy ellenfél nem érkezik – helyette sok kicsi rohangál a vár körüli réten. A többi párt támogatottságát bíró egyéni jelöltek képében viszont bármikor előugorhat egy-egy esélyes kihívó."

Az elemző azt mondja, egészen más a helyzet, mint 2014-ben volt, mikor összeállt az egységes baloldal, a másik oldalon meg ott állt a mindentől hermetikusan elzárt Jobbik.

"A kormány abszolút többségének veszélye kevésbé vagy egyáltalán nem ismert egyéni válaszókerületi jelöltekben lehet."

Török szerint az előző választáshoz képest erősebb lehet az átszavazási hajlandóság az ellenzéki oldalon belül, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője viszont úgy látja, Vona pártja aligha tudja átvinni a 2014-es szavazóit az esélyesnek gondolt, baloldalhoz köthető jelöltekre. Mráz kiindulva az 1994-es, választás után között MSZP–SZDSZ-koalícióból azt mondja, a Jobbik és a baloldal – vagy legalábbis a baloldali értelmiség – a paraván mögött dolgozik az együttműködésen.

Mráz szerint nem kizárt, hogy az MSZP-nek a 2018-as dátum lesz a sírkövére vésve, és nem tudni, a kisebb baloldali pártok közül ki éli túl a választás tisztítótüzét.

Török Gábor Soros Györgyről is beszélt, arról itt olvashatnak.