szerző:
hvg.hu

A Szögi család ügyvédje szerint a 2010-ben megítélt kártérítésből egy fillért sem kapott még az Olaszliszkán agyonvert pedagógus családja.

A Blikk szerint egy fillért sem láttak még a számukra megítélt 46 millió forintos kártérítésből Szögi Lajos árvái és özvegye, pedig a háromgyerekes tanár családapa gyilkosai közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig, ha kedvezményt kapnak, nemsokára letöltik a büntetésüket.

2006 októberében a szabályosan közlekedő Szögi Lajos kocsija előtt átszaladt, majd az árokparton elesett egy 11 éves kislány. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak, és a pedagógust két kislánya szeme láttára agyonverték. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, ­2010-ben pedig a kártérítésről is döntött a bíróság.

Helme­czy László, a család jogi képviselője mondta el a lapnak, hogy a család még nem kapott pénzt, pedig szükségük lenne rá.

A kártérítés azért marad el, mert az olaszliszkai elkövetők gyakorlatilag vagyontalanok: ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek – írják a cikkben. A Szögi családot évek óta egy alapítvány támogatja hónapról hónapra.

A Blikk szerint a meggyilkolt veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma édesapja sem kapott egy fillért sem, pedig 200 millió forintot ítéltek meg számára. Ő Bukarestben, szegénységben tengeti az életét.