szerző:
hvg.hu

Pedig az ellenzéki pártok olyan ismert neveket indítanak, mint Juhász Péter az Együttből vagy Fekete-Győr András a Momentumból.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A budapesti egyes választókerület az I. és az V. kerületből, illetve a VIII. és a IX. kerület egy részéből áll, ezt szokták Rogán Antal körzetének nevezni, volt polgármester az V. kerületben és indult is már itt egyéniben, például 2014-ben, nyert is, 45 százalék feletti eredménnyel. 2018-ban nem fog, annyira elutasított politikus. Azt azonban még nem tudni, ki fog indulni a helyén. A 24.hu azonban felmérést készíttetett a Republikon Intézettel itt, hogy megtudjuk az erőviszonyokat.

Kiderült, a mostani helyzetben a Fidesz legalább akkorát nyerne, mint 2014-ben. Az ellenzék viszont megosztott, ahogy a szavazóik is. A pártválasztók körében most az LMP 11, az MSZP 8, a DK 7, az Együtt-Párbeszéd és a Momentum 5-5, az MKKP pedig 3 százalékon áll. A Fidesz 53 százalékot szerezne most vasárnap, míg a Jobbik az országos arányánál sokkal rosszabbul, 6 százalékon áll.

Ha csak a jelölteket nézzük, Juhász Péter a legerősebb, a pártválasztók körében 14 százalékot szerzett, Csárdi Antal az LMP-ből követi őt, 12 százalékkal, az MSZP-s Kovács Alex 8 százalékon áll, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András pedig 6-on. A Jobbik Losonczy Pált indítja, ő is 6 százalékon áll, a Kétfarkú Kutya Pártból Horváth András 3 százalékot szerzett. Az ismeretlen Fidesz-jelölt azonban toronymagasan, 50 százalékkal vezet.

Az átszavazásokat megvizsgálva a kutatás arra a megállapításra jut, hogy a körzet akár szoros is lehetne – de csak akkor, ha egy (nem jobbikos) jelölt állna szemben a Fidesz jelöltjével.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!