szerző:
hvg.hu

Újabb vizsgálóbizottságot hozott létre a főváros a római-parti védmű nyomvonalának eldöntése céljából.

Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy bizottság fogja vizsgálni a Római-partra tervezett védmű nyomvonalát. Azt tehát, hogy a főváros által támogatott módon, közvetlenül a part mentén vezetve, vagy a civilek által javasolt Nánási–Királyok útja mentén jelöljék ki a gát végleges nyomvonalát. A vizsgálóbizottságnak tagja lesz az a Koncsos László professzor is, aki korábban a civilek által készített összehasonlító tanulmányt kidolgozásában is részt vett. A vizsgálóbizottság ülésein részt vehet Bús Balázs III. kerületi fideszes polgármester, illetve Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, valamit a tiltakozó és a part menti gátat támogató lakosság egy-egy képviselője is.

Ezzel párhuzamosan a Fővárosi Csatornázási Művek megbízott még egy céget, hogy készítsen újabb szakvéleményt a Nánási–Királyok útja mentén vezetendő gát nyomvonalának vizsgálatára. Ezen, illetve a civilek és Koncsos professzor által készített összehasonlító elemzésen kívül eddig egy tanulmány vizsgálta érdemben az alternatív nyomvonalat, az a főváros megbízásából készült, és a part menti verziót tartotta ajánlatosabbnak.

A gát ügyében tavaszig hozhat döntést a szakmai stáb. "Addig pedig nyugodtan lehet vitatkozni a római-parti védmű nyomvonaláról" – ismételte meg pénteken korábbi kijelentését Tarlós István.

Addig is, amíg a tervezés folyik, a Római-part két végén, a Dunába torkolló Aranyhegyi patak mentén folyik az árvízi védmű kialakítása, ebben az ügyben ugyanis nincs vita a civilek és a főváros között.

A Kúria szeptemberben engedte át a Római-partról tartandó budapesti népszavazást, majd a fővárosi közgyűlés még a referendum kiírása előtt visszavonta a partra építendő mobilgátról szóló döntést. A főpolgármester ez után jelentette be, hogy szerinte tavaszig nem érdemes már a Római-part ügyével foglalkozni, mert nem szakmai vita folyik már.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Zelki Benjámin Itthon

Római-parti gát: kiszámolták, hogy lehetne távolabb, majd el is vetették

Lakossági fórumon igyekezett a főváros meggyőzni a lakosságot, hogy a partmenti árvízi védekezés lenne a legelőnyösebb a Római-parton. Azt ugyan még nem tudják, hogyan alakítanák át a Duna partját az alsó, mobil védvonallal, de a beruházásba már most belevágnának. A projekt ellenzői öt órán át vitatkoztak a tervezőkkel, helyenként indulatos bekiabálások szakították meg a fórumot. A közgyűlési döntés egyre közelebb van, az egyetértés viszont nagyon távoli.