szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kinek kedvez leginkább, hogy Karácsony Gergely indul az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként? A Fidesznek – ezt vezeti le Magyari Péter egy nappal a szocialisták döntése után.

Az MSZP talált valakit, akivel megőrizheti első helyét a baloldalon – ebből indul ki hosszú elemzésében a 444 újságírója. A párt ugyanis súlyos válságba került, miután sikerült megpuccsolni saját kormányfő-jelöltjét, Botka Lászlót. Az akkori vezéráldozat magyarázata az volt, hogy a szegedi polgármester útjában állt az MSZP-DK megegyezésnek. Azóta viszont Gyurcsány Ferenc blokkolja a megállapodást, mert már az egész MSZP bedarálását remélheti. A szocialisták így aztán fáradt, unalomig ismert arcokkal sodródtak a 2018-as megmérettetés felé. Ez idáig.

Karácsony Gergellyel egy olyan arcot igazolt az MSZP, amely első pillantásra vissza tudja hozni a jelenbe a pártot. A zuglói polgármester esélyt kap, hogy felépítse magát egy esetleges főpolgármesteri jelöltségre, a szocialisták visszaszerezhetik elveszett szavazóik egy részét, legalább annyi embert, amennyi a baloldali első hely megőrzéséhez kell. És ha ez nem lenne elég, az MSZP korrupt, a Fidesszel lepaktált politikusai is egy olyan kirakatembert kapnak, aki nem fogja megpróbálni felszámolni az üzletelő szocialisták belső rendszerét. Szemben Botkával Karácsony nem fog beleszólni a struktúrába, a lista összeállításába, és jó eséllyel a választások után is Zuglót választja majd a parlament helyett.

Magyari elemzésében kiemelt szerep jut azoknak, akikről Botka László beszélt visszalépését magyarázva: a "Fidesz-ügynököknek" és a hatalomtól származó titkos pénzt leosztó embereknek. A 444 nem nevezi meg őket, de képletesen ír le egy rendszert, amelyben a párt vezetésével párhuzamos struktúrából érkezik a működést és a kampányt finanszírozó pénz.

A magyarázat egyszerű: a Fidesznek egymással küzdő, kisebb ellenzéki erők kellenek. Orbán szavazói rétege a legnagyobb kisebbség a választópolgárokon belül. Hogy velük nyerni lehessen, ennél kisebb formációk kellenek. Ha az MSZP eltűnik, és szavazói rétege új pártot kereshet, az a Fideszre nézve kockázatos. Orbánnak tehát kellenek a szocialisták, és az is jól jön, hogy számos politikusuk már megtanult eligazodni a NER-en belül. Karácsony Gergely így válik a jelenlegi rendszer életben tartását elősegítő figurává.

Magyari Péter elemzését itt olvashatják.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!