szerző:
hvg.hu

Állítja: a kiragadott mondat nem a későbbi MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltségéről szólt.

Karácsony Gergely emlékei szerint az Együtt elnökségi tagjaival folytatott beszélgetés egy részlete került nyilvánosságra. Gyanítja, ki volt a kiszivárogtató, de nevet nem mondott, csak azt, nem volt mindenki ott. Arról próbálta meggyőzni az Együtt-et, menjenek ők is a közös listára az MSZP-vel. Ezt nem voltak hajlandók megtenni, így szakítottak a Párbeszéddel.

A későbbi közös miniszterelnök-jelöltségét szerinte semmilyen módon nem befolyásolja a kiszivárgott hanganyag, amelyen az hangzik el, hogy “alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem". Ez ugyanis - állítja Karácsony - a Párbeszédes miniszterelnök-jelöltségére, illetve az Együtt-Párbeszéd listavezetésre vonatkozott, nem az MSZP-s megkereséssel volt összefüggésben.

Karácsony azt mondja, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének lenni van értelme, abba a küzdelembe bele is áll, az Együtt-Párbeszéd listát vezetni viszont nincs, a széttagoltság ugyanis újabb kétharmadhoz vezet. Értelmetlen dolgokba pedig nem áll be. Szerinte pont ezt igazolja a kiragadott mondat is, hogy számára a kérdés nem az egóról szól. Az ellenzék bajban van, ráadásul 2014-el ellentétben már nemcsak az LMP-vel, hanem a szintén külön indulást bejelentő Momentummal is számolni kell, és ott van a Kétfarkú Kutya Párt is.

Ha nincs közös lista, káosz lesz.

Az MSZP-vel összeállni azért más, mert ha az ellenzék erőt tud mutatni, van esély győzni - mondja Karácsony. Molnár Gyula MSZP elnök pártja programbemutatójának végén jelentette be, azt javasolja az elnökségnek, fontolják meg Karácsony ajánlatát a közös miniszterelnök-jelöltre és közös listára vonatkozóan.