szerző:
hvg.hu

Folyamatosan nő a Fidesz népszerűsége, miközben a két legnagyobb ellenzéki párt csak vergődik – derült ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából.

A 2017 májusi relatív mélypont után, amikor a Fidesz 45 százalékon állt a pártválasztók körében, az októberi rekordmagas, 54 százalékos támogatottságot most még 3 százalékponttal növelni is tudta a kormánypárt, amely így 57 százalékon áll – idézte a 24.hu a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatását.

Ehhez képest a most már anyagilag is elég nagy bajban lévő Jobbik két százalékpontot veszítve 13 százalékra esett, ennél alacsonyabb támogatottságot még nem mért náluk 2017-ben a Republikon. Az MSZP stagnál, a szeptemberi 11 százalékos mélypontot októberre fel tudta tornázni 12 százalékra, ám novemberre újra visszaesett erre a szintre.

A Fidesszel nem lehet felvenni a versenyt, így az ellenzéki pártoknak jobb híján egymással kell megküzdeniük – írta a portál. 

Az MSZP és a Jobbik elmúlt hónapokbeli zuhanásából az LMP és a DK profitálhatna, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem hozzájuk pártoltak át a kiábrándult ellenzéki szavazók: stabilan tartják az 5-6 százalékos támogatottságukat. Ugyanez a tendencia igaz, csak kisebb támogatottság mellett a Momentumra, az MLP-re és az Együtt–Párbeszédre is.

A mostani 57 százalékos aránynál nem árt felidézni, hogy négy éve a Fidesz–KDNP a leadott szavazatok kevesebb mint 45 százalékával szerzett kétharmados többséget.

A teljes népességet tekintve 34 százalékon áll a Fidesz (ez 2 százalékpontos emelkedés), 8 százalékon a Jobbik és 7 százalékon az MSZP.

A kisebb pártok közül az LMP hónapok óta tartja a 4 százalékot, míg a DK-nak 3 százalékot, a Momentumnak pedig 2 százalékot mért a Republikon Intézet. Az emberek 40 százaléka továbbra sem tud pártot választani.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!