szerző:
hvg.hu

Az MSZP és a DK ugyanakkor nem lesz ott a pénteki demonstráción.

Ahogy hétfőn megírtuk, a Jobbik elnöke péntekre fáklyás tüntetést hirdetett a Fidesz Lendvay utcai székháza elé azután, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 662 millió forintos bírságot helyezett kilátásba a pártnak tiltott támogatás – vagyis a Simicska Lajos cégétől olcsón kapott plakáthelyek – miatt.

Két ellenzéki párt, a Momentum Mozgalom és a Lehet Más a Politika is jelezte, hogy részt kívánnak venni a demonstráción.

A Momentum korábban nyílt levélben jelezte, hogy ki fog állni a Jobbik mellett, ha az tisztáz több kényes kérdést, erre a felvetésre a párt egy egyszavas közleményt adott ki. Az Index megkereste Soproni Tamást, a Momentum alelnökét, aki azt mondta: a feltett kérdéseikre nem kaptak kielégítő válaszokat, ám az ÁSZ-ügy sokkal durvább és komolyabb, mint elsőre gondolták, ezért részt vesznek a tüntetésen.

A lap az LMP-s Ungár Péterrel is beszélt, aki közölte, hogy a párt képviselteti majd magát a demonstráción, ám azt nem tudta megmondani, hogy konkrétan kik.

A Demoratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt tagjai ugyanakkor nem mennek el az eseményre.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Dercsényi Dávid-Windisch Judit Itthon

Bemondásra kellene elhinni, hogy a Jobbik listaáron vett plakátot

Nem nyilvánosak a Jobbik és a Simicska Lajos plakátcégei között kötött szerződések, így nem lehet ellenőrizni, hogy a Jobbik valóban tiltott támogatáshoz jutott-e vagy sem. Vona Gábor pártelnök azt állítja, nem, a NAV és az ÁSZ viszont súlyos szabálytalanságot talált. Az pedig egy külön kérdés, hogy miért most erősködnek, holott eddig sem volt tiltva egy alapos ellenőrzés.