szerző:
hvg.hu

Az Állami Számvevőszéki vizsgálat miatt írt kemény hangú nyílt levelet Vona Gábor Jobbik-elnök Orbán Viktor miniszterelnöknek, választ is kapott.

Állítsa le a Számvevőszéket és "kösse meg a kutyáit!" – erre szólította fel kétszer is Vona Gábor Jobbik-elnök Orbán Viktor miniszterelnököt a neki címzett nyílt levélben. Azt írta, ez nem kérés, hanem felszólítás.

Vona szerint Orbán négy hónappal a választás előtt az utolsó állva maradt bástyát akarja lerombolni, a legerősebb ellenzéki pártot akarja eltakarítani, hogy a demokráciát leépítve elkezdődhessen a diktatúra.

"Ide jutott. Nem tud már sportszerűen küzdeni, és nincs már Önben méltóság. Lánglelkű fiatal demokratából egy kiégett, korrupt zsarnokká lett."

Vona szerint nincs értelme tagadni, hogy az ÁSZ "ezer sebből vérző, törvénytelen intézkedése" Orbán akarata, szerinte egy ilyen "példátlanul aljas támadás" csak az ő engedélyével valósulhat meg. Azt várja, Orbán vonassa vissza az eljárást.

Vona szerint Orbán túllépett egy határt.

"Így jár, akinek már se önkontrollja, se kritikus munkatársai nincsenek. Elveszíti a talajt. Elszabadul. Ön is elszabadult."

Szerinte most nincs más lehetősége, mint a visszavonulás, ezt a csatát elvesztette. Vona azt feltételezi, a kormány provokátorokat küld a pénteki tüntetésükre, így megelőlegezi: "ha bármi történne, mindenki tudja majd, hogy Ön volt a megrendelő".

Az Állami Számvevőszék szerint a Jobbik tiltott támogatást fogadott el, ezért a jelentéstervezetük szerint több mint 660 milliós büntetést szab ki a pártra. A NAV-tól kapott számlák és dokumentumok alapján mondja az ÁSZ, hogy a Jobbik a piaci ár alatt bérelte a plakáthelyeket Simicska Lajos plakátcégeitől. Vona szerint ez nem igaz, és a büntetés kétségessé teszi indulásukat a jövő évi választáson. A párt adománygyűjtést indított, az ÁSZ pedig fél éve még nem látta megfoghatónak a tiltott támogatást. Az nagy kérdés, hogy a Fidesz valóban ezt akarta-e, ami az ügyből lett.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda válaszolt Vonának, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt írta:

A kormány azt javasolja, hogy a Jobbik tisztázza zavaros pénzügyeit és tartsa be a törvényeket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!