szerző:
MTI

Volner János szerint nem egyedi megoldások kellenek, hanem a demokratikus intézményeket kell megtartani.

A Jobbik szerint sokan vélik úgy, hogy a párt Állami Számvevők 660 milliós bírsága általi ellehetetlenítése nem a párt, hanem a demokrácia jövőjéről szól.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője csütörtöki, az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az ÁSZ és a kormány az 50-es évek diktatórikus eszközeivel operál, és meg sem próbálja megmagyarázni, hogy a 331 milliós tiltott párttámogatást hogyan állapították meg.

A politikus szerint a kormány megijedt, amikor látta a Jobbik "adománygyűjtő" akcióját, mert sokan érzékelték, hogy el akarják lehetetleníteni a legnagyobb ellenzéki pártot. Hozzátette: egyes Fidesz-közeli újságírók már azt mondják, hogy a kormány emiatt későbbre tolná a Jobbik büntetését, hogy el tudjon indulni a választáson.

Volner János hangsúlyozta: nem a Fidesz hatalmi érdekeinek megfelelő kegyet kell gyakorolni, nem egyedi eseteket kell szabni, hanem demokratikus intézményeket kell megtartani, amelyekben nem a "kocsonyaként remegő", volt fideszes politikusok jelentik a demokrácia tartópilléreit, hanem a független szakemberek, akiket egymást követően rúgott ki a kormány.

A sajtótájékoztató közben a Jobbik aktivistái transzparenseket emeltek fel, amelyeken az állt: "Többet ésszel, mint ÁSZ-szal", "Miért ÁSZkálódtok a Jobbik ellen?", "Egy szó, mint ÁSZ: nem félünk", "A frÁSZt hozzátok az országra".

Volner János beszéde után rövid megbeszélést folytatott az épület előtt Horváth Bálinttal, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetőjével, aki később az újságíróknak elmondta, felajánlotta a frakcióvezetőnek, hogy az ÁSZ épületében jegyzőkönyvbe véve elmondhatja, mik a meglátásai a számvevőszék határozatával kapcsolatban. Elmondása szerint ezzel Volner János nem élt. Az igazgató szerint a határozat december 21-ig véleményezési fázisban van, és Volner János azt mondta, a határidőig el fogják juttatni a párt véleményét az ÁSZ-hoz.

Hangsúlyozta: a számvevőszék munkáját szigorú törvények szabályozzák, nincs mérlegelési lehetőségük, az adott ügyben mint jogalkalmazó mindenben a szabályoknak megfelelően jártak el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!