szerző:
MTI

Az MSZP elnöke szerint politikai értelemben már eldőlt, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is - mondta Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában. Karácsony Gergely közölte, szeretné, ha februárban árnyékkormányt hoznának létre.

Molnár Gyula és Karácsony Gergely is reményét fejezte ki, hogy több párt is csatlakozik az együttműködéshez. Megerősítették, hogy közös egyéni képviselőjelöltek, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt a céljuk. A két politikus elmondta azt is, hogy a Magyar Liberális Párt is csatlakozik az együttműködéshez.

Molnár Gyula szerint a három pártnak a közös indulásról belátható időn belül meg kell állapodnia, azt meg kell erősíteni civil szervezetekkel és nyitottak lesznek a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, az LMP és a Momentum felé. Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a zuglói polgármesterséget csak a miniszterelnökségre cserélné le.

Karácsony Gergely közölte, hogy miután a választási indulással kapcsolatos kérdések eldőltek, februárban a kormányzóképességet egy árnyékkormánnyal is meg lehetne mutatni. Szeretne egy tanácsadó testületet is, amelynek az ellenzék sokszínűségét kell felmutatnia.

Arra reagálva, hogy Botka Lászlónak, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltjének teljhatalma volt, Karácsony Gergely azt mondta, neki nincs szüksége teljhatalomra, ő szelídebb típus, a józan kompromisszumok híve. Neki nem dolga, hogy az MSZP belső dolgaival foglalkozzon, a közös program megfogalmazásában van szerepe, amelynek lényege: a jövő záloga a beruházás az emberekbe.

Molnár Gyula jelezte, a miniszterelnök-jelölti kampány önálló, de lesz egy pillanat, amikor az össze fog érni az MSZP kampányával és ez a pillanat nagyon közel van. Lesz egy közösen működtetett kampánycsapat is.

Szerinte eljön az igazság pillanata, amikor el kell gondolkozni: "az nem elegendő a boldogsághoz", hogy valaki 6-7 százalékon áll, mindene megvan ahhoz, hogy "boldog parlamenti párt", "őfelsége ellenzéke" legyen a következő négy évben 8-10 emberrel. Érdemes lenne egyesíteni az erőinket - közölte.

Molnár Gyula azzal is magyarázta a baloldali összefogás szükségességét, hogy "ha a kormány tovább szórakozik a Jobbikkal és csinálja ezt a lehetetlen játszmát, amiben felhasználja az Állami Számvevőszéket, hogy tönkre tegye a pártot, akkor mártírt fognak belőle csinálni". Ha a baloldal totojázik, az egyéni érdekeit nézi, akkor a választók könnyen megtalálhatják a Jobbikban a kormány alternatíváját. 

A két politikus úgy látta, hogy a két párt programja összefésülhető, nem sokban különböznek. 

A kampányról Molnár Gyula azt mondta, a Fidesz "sms-kampányába", "Soros, migráns, Simicska" nem keverednének bele. Szerinte az Európai Uniót kell ehelyett a zászlóra tűzni.

Karácsony Gergely szerint a migráció fontos kérdés Európa egészének, így Magyarországra is tartozik, de nincs az első húsz kérdés között, ha az ország jövőjét nézik. Hozzátette, a Fidesznek elementáris érdeke, hogy erről legyen a vita és ne arról, milyen hosszúak a várólisták, milyen rosszak a magyar iskolák.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!